Naslovna Društvo Takmičenje solo pevača “Mokranjac“ okupilo 44 takmičara iz osam gradova

Takmičenje solo pevača “Mokranjac“ okupilo 44 takmičara iz osam gradova

473
0

Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ danas je domaćin prvog Međunarodnog takmičenja solo pevača „Mokranjac“, u organizaciji odseka solo pevanja ove škole. Takmičenje posvećeno sećanju na Milicu Popović.

Prvo  Međunarodno takmičenje solo pevača „Mokranjac“  u Negotinu okupilo je 44 učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Zemuna, Požarevca, Vranja, Jagodine, Prokuplja, Zaječara, Кnjaževca i Negotina.

„Ovo nam je od februara treće veliko takmičenje koje se održava u našoj školi. Imali smo duvače, klaviriste i sada solo pevače. Ovo je memorijalno takmičenje, a ideja je potekla od razrednog starešine naše učenice, Milice Popović, koja je nažalost preminula 2013. godine i njenih roditelja. Ovo je prvo takmičenje u znak sećanja na Milicu i nastojaćemo da narednih godina imamo sve veći i veći broj izvođača“, kaže Ksenija Gocić, direktor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.

Međunarodno takmičenje solo pevača „Mokranjac“, ističu organizatori, javna je muzičko-pedagoška manifestacija, namenjena učenicima osnovnih i srednjih muzičkih škola sa odseka za solo pevanje.

“Što se tiče stručnog žirija, ove godine ga čine profesori koji dovode svoje učenike kod nas u školu, oni se i smenjuju, a to su Marija Đorđević (Vranje), Nenad Nenić (Zemun), Ana Кrstić (Prokuplje), Gabrijela Ubavić (Požarevac), Marijana Đuknić (Jagodina), Milica Dimitrijević (Кnjaževac i Zaječar). U stalnom žiriju su naše profesorke Ana Pavlić, Vladica Perković i Magdalena Antić, a predsednik žirija je mr Ljudmila Gros Popović, redovni profesor za užu umetničku oblast Кamerna muzika, za rad sa vokalno – instrumentalnim ansamblima, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu”, kaže Ksenija Gocić.

U školi ističu da se nadaju da će dogodite takmičenje organizovati i za studente Muzičkih i akademija umetnosti koji se školuju na odseku za solo pevanje.