Naslovna Društvo Takmičenje pijanista „Mokranjac“ okupilo u Negotinu 127 takmičara

Takmičenje pijanista „Mokranjac“ okupilo u Negotinu 127 takmičara

570
0

Negotinska Umetnička škola “Stevan Mokranjac” danas organizuje Ddrugo Takmičenje pijanista “Mokranjac” na kojem učestvuje 127 takmičara iz 12 gradova.

Drugo po redu Takmičenje učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola sa klavirskog odseka, “Mokranjac” u Negotinu okupilo je 127 takmičara iz Beograda, Niša, Kruševca, Novog Pazara, Negotina, Majdanpeka , Gnjilana, Bora, Zaječara,  Кladova, Кnjaževca  i Aleksinca.

“Odziv je mnogo veći nego prošle godine. Ovo je drugo pijanističko takmičenje “Mokranjac”, ali imamo veliko iskustvo u organizaciji ovakvih takmičenja, festivala muzičkih škola i sa lakoćom ovo radimo. Mislim da će sledeće godine ovo takmičenje da preraste i u međunarodno što je i dobro, da učestvuje što više dece osnovnih muzičkih škola. Jako je bitno da oni imaju svoje nastupe na ovakvim masovnim takmičenjima, da ne budu samo takmičenja u većim gradovima gde birate da odvedete manji broj đaka, ovako i više dece mogu da u ovom regionu kod nas prikažu svoje znanje ovako ozbiljnom žiriju”, kaže Stanoje Jovanović, profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” i sekretar takmičenja.

U kategorijama klavir solo i klavirski duo, takmičare ocenjuje žiri u sastavu: Ivan Novaković, redovni profesor klavira na Fakultetu umetnosti u Nišu, Кatarina Šandorov, profesorka klavira u  Muzičkoj školi ,,Mokranjac“ iz Beograda i Maja Stojanović, profesorka klavira u  Umetničkoj školi ,,Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

“Drago mi je što sam u Negotinu. Ovo što sam do sada odslušao je jako lepo, tek smo počeli, pa ćemo do kraja videti kakav je kvalitet. U svakom slučaju, jako je značajno za Negotin i za ovaj region da ima ovakvo klavirsko takmičenje i uopšte muzička takmičenja, važno je za kulturu, važno je da podstakne decu. Nije važno kakvu će nagradu dobiti već da nastupe pred nekim. Na taj način deca upoznaju svoje kolege, drugu decu i to na kraju krajeva proizvodi, ako ne samo profesionalne muzičare, proizvodi i ljubitelje muzike, što je jako važno, pogotovu u današnje vreme kad je toga sve manje važno”, kaže Ivan Novaković, redovni profesor klavira na Fakultetu umetnosti u Nišu.