Naslovna Društvo Tajna „Dunavskog vilenjaka“ „preti“ da konačno bude otkrivena

Tajna „Dunavskog vilenjaka“ „preti“ da konačno bude otkrivena

2311
0

U blizini brodske prevodnice hidroelektrane “Đerdap dva” umesto 180 metara plovni put je sužen na 100, zbog olupina potopljene Crnomorske flotile koja već 76 godina čeka da ponovo izroni na površinu. Kolika je opasnost da se plovi kroz ovo groblje brodova znaju lađari dok manevrišu tim uskim prolazom.

Oprezna vožnja kroz groblje brodova; Fotografija iz filma „Tajna dunavskog vilenjaka“

Olupine, međutim, uz tajnu o ratnom plenu koji su prevozili iz Rusije, a o kome već decenijama pričaju Prahovljani, kriju i tajnu koliko je na njima još uvek neeksplodiranih mina.

Da ih je mnogo više nego što se i pretpostavljalo, čak sedam tona po plovilu, svedoči novinar Dušan Vojvodić, scenarista i reditelj filma “Tajna dunavskog vilenjaka”, koji je 2012. producirala “Za media” iz Zaječara. Upravo je taj film aktuelizovao temu čišćenja korita Dunava od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava.

„Tragajući za brodom bolnicom organizovali smo dve ronilačke ekspedicije, a obavili smo i istraživanja u Bundesarhivu u Frajburgu, kao i u Vojnom arhivu u Beogradu. Tokom snimanja su nas pratile izuzetno povoljne okolnosti, a Dunav je u decembru 2011. pao na istorijski minimum. Tom prilikom smo otkrili i dva ratna minolovca tipa UJ 109 i UJ 110 na kojima se nalazila velika količina neeksplodiranih dubinskih mina“, kaže Dušan Vojvodić.

Mine na minolovcima UJ 109 i UJ 110; Fotografija iz filma „Tajna dunavskog vilenjaka“

Sklapajući fragmente ove neverovatne ratne priče Vojvodić i ekipa otkrili su na nemačkim ratnim minolovcima depoe pune eksploziva, a na jednom i njih i dvadesetak mina na palubi u pripravnom stanju.

„Utvrdili smo da ovi tipovi minolovca u svojim skladištima za oružje mogu da nose 100 dubinskih mina što je ukupno sedam tona eksploziva. Posebnu opasnost predstavlja to što su mine na palubi minolovca UJ 110 obrasle podvodnim rastinjem pa ih je jako teško prepoznati. Nama je to pošlo za rukom kada se deo jedne dubinske mine, zbog izuzetno niskog vodostaja, našao iznad površine vode, pa se trava na tom delu mine osušila“, dodaje Vojvodić.

Dušan Vojvodić i ekipa filma „Tajna dunavskog vilenjaka“; Fotografija iz filma

Posle 76 godina, sudeći po nedavno potpisanom ugovoru, vrednom 1,5 miliona evra, koji je sa predstavnicima Evropske investicione banke potpisala Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ovaj višedecenijski problem bi konačno mogao da bude rešen.

Najpre će se obaviti podvodna snimanja terena da bi se utvrdilo gde se tačno nalaze neeksplodirana ubojna sredstva, što bi omogućilo da se u narednoj fazi projekat bezbedno izvodi. Prva faza projekta finansira se iz kredita Evropske investicione banke.

Planirano je budu izvučena 23 broda, što će koštati 23 miliona evra, čime bi se u značajnoj meri unapredila bezbednost u plovidbi.  Sama operacija deminiranja i vađenja brodova i čišćenja korita Dunava će trajati nekoliko godina i to će biti najkompleksnija operacija te vrste od Drugog svetskog rata do danas. A sve to bi trebalo da se završi 2023.

Ronilački tim će predvoditi Miodrag Lakić; Fotografija iz filma „Tajna dunavskog vilenjaka“

Ceo ovaj radni proces istraživanja zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava dokumentovaće ekipa produkcijske kuće „Za media“, koja će pratiti aktivnosti ekspertskih timova na i ispod vode najsavremenijom opremom za podvodno snimanje.

„Tačne rokove početka snimanja ovog trenutka ne znamo jer to zavisi od mnogo faktora, imajući u vidu da će projektne aktivnosti realizovati eksperti iz više evropskih zemalja. U fazi smo nabavke opreme za specijalizovana podvodna snimanja, a ubrzo ćemo započeti i sa pripremom za snimanje na terenu. Ronilački tim će predvoditi iskusni ronilac i višestruko nagrađivani podvodni snimatelj Miodrag Lakić, a režiraćemo ga Milinom Trišić i ja. Izuzetno smo srećni jer snimamo početak rešavanja najvećeg plovidbenog, bezbednosnog i ekološkog problema u čitavom toku Dunava i želimo da taj izuzetan poduhvat osim naše, vidi i evropska i svetska publika“, kaže Dušan Vojvodić, koreditelj i scenarista novog filma o „Dunavskom vilenjaku“.

Fotografija iz filma „Tajna dunavskog vilenjaka“

Groblje brodova koje su nacisti svesno žrtvovali septembra 1944. povlačeći se iz Rusije pred Crvenom armijom i danas predstavlja stalnu opasnost i po brodove koji plove ovim sektorom, ali i po ljude koji sa Dunavom i od Dunava žive.

Ovaj deo plovnog puta zbog potopljenih brodova na svim navigacionim kartama označen je belom bojom, što znači da brodovi plove u zoni neispitanog plovnog područja

Zvuči iznenađujuće, ali mnogi brodarci koji dolaze u ove vode nisu ni čuli za potopljene lađe.