Naslovna Društvo Swiss PRO poboljšao usluge socijalne zaštite za 3.000 građana: Projekat realizovan i...

Swiss PRO poboljšao usluge socijalne zaštite za 3.000 građana: Projekat realizovan i u opštini Negotin

321
0

Kvalitet života za više od 3.000 građana iz ranjivih društvenih grupa poboljšan je kroz unapređenje usluga socijalne zaštite kao rezultat 41 projekta koji su lokalne samouprave, među njima i opština Negotin, sprovele uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO.

Ukupna vrednost podrške koju je Vlada Švajcarske pružila kroz dva javna poziva programa Swiss PRO pod sloganom „Snage udruži, podršku pruži” iznosi preko 530.000 evra, dok su lokalne samouprave sufinansirale realizaciju projekata sredstvima u iznosu od oko 170.000 evra.

Takođe, lokalne samouprave su dobile i tehničku podršku za razvoj i sprovođenje usluga socijalne zaštite, poput pomoći u kući i kluba seniora za stara lica, ličnog pratioca i dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom i savetovališta za porodice, mlade i decu.

Opština Negotin realizovala je projekat deljenja besplatnih osnovnih prehrambenih paketa u selima Braćevac i Tamnič za ukupno 30 ekonomski najugroženijih korisnika iz ova dva sela, vredan 6.400 evra. Ova usluga predstavlja samo prelazno rešenje do uspostavljanja narodne kuhinje, što zahteva kompleksnije tehničke i finansijske resurse.

„Poboljšanje položaja ranjivih grupa jeste državna politika Vlade Srbije i prioritet sistema socijalne zaštite. Lokalne samouprave su jedan od značajnijih šrafova u sistemu i podrška za jačanje njihovih kapaciteta je veoma važna jer u budućnosti treba da postanu još značajniji nosioci socijalne zaštite i socijalne politike na lokalnom nivou”, istakla je Biljana Zekavica, pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Sertifikate za uspešnu realizaciju projekata dobile su, pored opštine Negotin i lokalne samouprave Arilje, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Brus, Ćuprija, Gadžin Han, Ivanjica, Krupanj, Lebane, Loznica, Medveđa, Mionica, Novi Pazar, Paraćin, Pirot, Požarevac, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Šabac, Sjenica, Surdulica, Svilajnac, Topola, Tutin, Užice i Žagubica.

„Veći kvalitet, opseg i inkluzivnost javnih usluga za građane, naročito usluga socijalne zaštite za ranjive grupe, važan je aspekt reforme javne uprave. Pandemija kovida 19 je bila i predstavlja i dalje izazov za ranjive grupe, naročito stare i osobe sa invaliditetom, zato Vlada Švajcarska nastoji da nastavi sa podrškom partnerima u daljem sprovođenju ovih važnih javih usluga”, navela je Melina Papageorgiou, šefica odeljenja za dobro upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju.