Naslovna Kultura Sveukupni pobednici VEF-a „Groš“ iz Grocke i DMBUC „Ilija Nikolovski – Luj“...

Sveukupni pobednici VEF-a „Groš“ iz Grocke i DMBUC „Ilija Nikolovski – Luj“ iz Skoplja

334
0

Pobednici 11. Vokalnog etno festivala mladih u Negotinu su Vokalno-instrumentalna grupa „Groš” iz Grocke i Katedra za tradicionalnu muziku i igru DMBUC „Ilija Nikolovski – Luj“ iz Skoplja. Najbolji vokalni solista Makedonka Jovana Bogdanovska.

Vokalno-instrumentalna grupa ,,Groš” iz Grocke

Žiri 11. Vokalnog etno festivala mladih u Negotinu, u sastavu: dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, dr Sanja Radinović sa FMU Beograd i Jasmina Novokmet sa Fakulteta umetnosti u Prištini, jednoglasno su doneli odluku da je sveukupni pobednik festivala u kategoriji tradicije Vokalno-instrumentalna grupa ,,Groš” iz Grocke, čiji je nastup ocenjen sa maksimalnih 100 poena.

“Divan je osećaj, zaista. Mnogo je entuzijazma, mladih ljudi. Mi smo dosta radili sa našom profesorkom koja nije mogla da bude danas sa nama, a mnogo nam je pomogla. Bili smo opušteni, generalno takva je atmosfera bila. Grad je predivan onako mali ušuškan, ali divan zaista”, prve su impresije Helene Đuričić iz Vokalno-instrumentalne grupe “Groš” iz Grocke, koja je u kategoriji solista osvojila prvu nagradu.

Katedra za tradicionalnu muziku i igru DMBUC „Ilija Nikolovski – Luj“ iz Skoplja

Titulu laureata u kategoriji obrade osvojila  je Katedra za tradicionalnu muziku i igru DMBUC „Ilija Nikolovski – Luj“ iz Skoplja. Iz ovog severnomakedonskog ansambla dolazi i laureat u kategoriji solista, Jovana Bogdanovska.

“Predivni su utisci. Očekivali smo nagradu, ali ovo je bilo sa 100 bodova, laureat, predivno. Ovo su moja zlatna deca i deca mojih kolega koja uporno rade na pevanju. Nismo imali dovoljno vremena da obiđemo grad, spremali smo se za večerašnji nastup. Naša odgovornost je da čuvamo tradiciju Makedonije. Ovo je jedinstvena škola koja neguje tradiciju Makedonije na državnom nivou tako da naša odgovornost je bila velika”, kaže Gordana Tasova Ilievska, iz makedonskog Državnog učilišta.

Jovana Bogdanovska, laureat u kategoriji solista

Gosti iz Severne Makedonije predstavili su se kompozicijama “Num prela gora, ni tkala” iz Male Reke u aranćmnanu Đorđa Dimčevskog, “San snila carica Milica” iz Donjeg Pologa kod Tetova čije je glasno pevanje UNESKO zaštitio kao nematerijalno kulturno blago, ali i “Ogrejala mesečina, oj babo” iz egejske Makedonije i kompozicijom “Dafina platno beleše” iz Železnika koju je kao solista donela Jovana Bogdanovska, laureat u kategoriji solista.

“Srpski jeziuk sam naučila na takmičenju “Radost Evrope” i predivno mi je bilo večeras. Osećam se predivno, utisci su mi neopisivi. Ovo mi je zadnji nastup sa školom zato što sam maturant i plakala sam jer nisam očekivala da ćemo osvojiti prvo mesto i to nagradu laureat. Predivno je u vašem gradu. Upoznali smo puno prijatelja iz Srbije iz Bugarske i nadam se da će naše prijateljstvo trajati drugo”, kaže Anastasija Ilijevska iz Državnog baletskog centra “Ilija Nikolovski – Luj“.

Etno grupa “Zlatovez” UŠ “Stevan Mokranjac” iz Negotina

U kategoriji tradicije, pored sveukupnog pobednika iz Grocke, drugom nagradom nagrađena je Pevačka grupa SMŠ “Petar Konjović” iz Sombora, dok su treću nagradu osvojili: Pevačka grupa “Vreteno” iz Banatskog Karađorđeva, Ženska pevačka grupa “Studenac” iz Kragujevca i Ženska pevačka grupa KUD-a “Marija Bursać” iz Banatskog Velikog Sela.

Pevačka grupa “Algara” iz Plevena u Bugarskoj

U kategoriji obrada, pored ansambla iz Skoplja, sveukupnog pobednika, prvom nagradom je sa 95 poena nagrađen a i Pevačka grupa “Algara” iz Plevena u Bugarskoj. Drugu nagradu je osvojila Etno grupa “Zlatovez” UŠ “Stevan Mokranjac” iz Negotina, a treću Pevačka grupa JU OŠ “Sveti Sava” iz Banjaluke”.

“Ja sam po četvrti put smo na festivalu. Dva puta smo učestvovali uživo na nastupu, a jednom onlajn. Danas smo opet ovde i slušali smo ostale grupe koje predivno pevaju i sviraju. Naša, bugarska i vaša srpska muzika su zaista predivne. Mnogo smo srećni što smo tu i divan je osećaj nakon osvojene nagrade” kažu Silvia Haiderska i Hristinka Vasileva, rukovodioci Pevačke grupe “Algara”.

Nagrađene u kategoriji solista

Žiri je ove godine nagradio i najbolje soliste festivala pa su, pored Jovane Bogdanovske koja je sveukupni pobednik sa maksimalnih 100 poena, prvu nagradu osvojile Ralica Ivajlova Haiderska iz Pevačke grupe “Algara” sa 98 i Helena Đuričić iz “Groša” sa 92 poena.

Drugo mesto pripalo je Negotinki Heleni Kovačević iz “Zlatoveza”, a treće Aleksandri Jež iz Pevačke grupe SMŠ “Petar Konjović” iz Sombora i Nikolini Prici iz Pevačke grupe “Etna” iz Apatina.

VEF je u svom 11. izdanju okupio 10 pevačkih i vokalno instrumentalnih grupa iz Srbije, Republike Srpske, Bugarske i Severne Makedonije.