Naslovna Ekonomija Svetski dan zaštite životne sredine: U rudniku Čukaru Peki akcija čišćenja i...

Svetski dan zaštite životne sredine: U rudniku Čukaru Peki akcija čišćenja i uređenja

215
0

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, zaposleni u kompaniji “Srbija Ziđin Majning” organizovali su volontersku akciju čišćenja i uređenja rudnika Čukaru Peki.

Akcija čišćenja i uređenja rudnika Čukaru Peki organizovana je na tri lokacije prvog zelenog rudnika u Srbiji, koji je od nedavno bogatiji za nekoliko novih parkova i vrtova koji okružuju transportnu traku, dispečerski centar i novu administrativnu zgradu.

U skladu sa društveno odgovornom ulogom, koju kompanija neguje, današnjom akcijom čišćenja i uređenja rudnika zaposleni su želeli da doprinesu, kako ulepšavanju ambijenta u kojem rade, tako i zaštiti čitavog ekosistema u rudniku.

Kako ističu u Sektoru za zaštitu, bezbednost i životnu sredinu, u cilju oplemenjivanja i očuvanja ekosistema, aktivnosti na uređenju rudnika, kao i pošumljavanje i ozelenjavanje biće nastavljeni i u budućnosti.

Kao kompanija koja teži nultom zagađenju, “Srbija Ziđin Majning” je od početka rada usmerena na zaštitu životne sredine, u koju je uložila više od 80 miliona dolara.

Kompanija ima cirkularni sistem tehničke vode, sprovodi monitoring vode i vazduha, ima sistem separacije i reciklaže otpada, a uradila je i jednogodišnju studiju o zaštiti biodiverziteta. Samo u ovoj godini u rudniku Čukaru Peki posađeno je 20.000 sadnica visokog i niskog rastinja, žbunastih biljaka i cveća.

Do kraja godine u planu je da se zasadi još 6.000 sadnica drveća. Prostor rudnika od početka rada oplemenjen je sa više od 80 hektara trave.

Džan Čen, Sektor za zdravlje, bezbednost i životnu sredinu “Srbija Ziđin Majninga”

„Ponosni smo što se i danas veliki broj zaposlenih u kompaniji odazvao akciji uređenja rudničkog kruga i zaštite biljaka koje su značajne za podsticanje biodiverziteta jer naš rudnik veliku pažnju poklanja, kako socijalnim, tako i ekološkim pitanjima, kao važnom segmentu društvene odgovornosti, čime dodatno skrećemo pažnju javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne sredine”, kaže Džan Čen iz sektora za zdravlje, bezbednost i životnu sredinu “Srbija Ziđin Majninga” i dodaje da je cilj kompanije čisto i zdravo okruženje u kome će uživati i zaposleni i posetioci.