Naslovna Društvo Svetski dan voda: Eliksir života

Svetski dan voda: Eliksir života

304
0

Čovekova životna sredina je jedinstvena i nedeljiva celina, kao što je i biosfera nedeljiva.

Ranije je biosfera bila dovoljno moćna da neutrališe sve negativne posledice svih ljudskih aktivnosti. Međutim, sada u ovom veku, zbog ofanzivnog i nekontrolisanog razvoja, velikog iscrpljivanja resursa, kao i nedovoljnog ekološkog obrazovanja i etike dolazi do kritičnog narušavanja životne sredine.

Voda ima sve veći uticaj u razvoju svetske ekonomije. Nalazimo je na celoj našoj planeti u zavisnosti od godišnjih doba i vremenskih prilika u različitim i ogromnim količinama.

Vodama se bave hidrolozi, tehnolozi, ekolozi, ali i svi ostali ljudi više puta dnevno. Voda je tema i tamo gde se plavi, ruši i ispira, tamo gde nosi podmukle, smrtonosne bolesti, tamo gde se rađaju šume iz kojih udišemo kiseonik, tamo gde razdvaja ljude, pa je treba premostiti ili preploviti.

Voda nam dovodi goste, pruža zadovoljstvo ili profit kada prema njoj pravilno postupamo, ali, ako je zanemarimo, ona nas ugrožava, ubija i osiromašuje.

Detalj sa Stare Planine, Foto: Vujica Rančić

Razvojem industrije i urbanih sredina vodeni ekosistem se sve više opterećuje otpadnim vodama. Otpadne materije svojim fizičkim i hemijskim osobinama utiču na kvalitet vode, kao i na prirodnu ravnotežu eko sistema.

Industrija zagađuje vode toksičnim jedinjenjima. Fekalne i kišne kanalizacije vodotoke zagađuju organskim i neorganskim materijama. U poljoprivrednoj proizvodnji koristi se veliki broj pesticida i mineralnih đubriva koja spiranjem dolaze do podzemnih voda.

Uređaji za prečišćavanje otpadnih voda retko se grade, jer su skupe i neprofitne investicije, tako da se sve više zagađuju tekuće i stajaće vode. Uzroci zagađenja vode su toliko veliki da možemo reći „prošle su godine naših reka, a nastaju godine kanalizacije“.

Bukovski kanal

Bukovski kanal prima skoro sve otpadne vode Negotina. U njega se uliva gradska i atmosferska kanalizacija. Zbog velike koncentracije štetnih materija, kanal deluje beživotno, a u bližoj i daljoj okolini oseća se neprijatan miris.

Voda kanala puna je krupnih čestica, koje plutaju po površini i čekaju proces raspadanja i stvaranja procesa novih smrtonosnih jedinjenja, kao što su: nitriti, nitrati, amonijak, vodonik-sulfat i tako dalje.

Penušava i zamućena voda podseća da se u njoj nalazi velika količina deterdženata.Voda sadrži i različite proizvode od nafte i ulja, jer se u gradu nalazi i veliki broj perionica.

Komunalna voda, verovatno, sadrži veliki broj patogenih mikroorganizama: bakterija, virusa i raznih crevnih parazita.

Mokranjske stene; Fotografija: Danilo Petrović

Voda je od ogromnog značaja za život na našoj Planeti, to dokazuje i interesovanje najvećih svetskih organizacija.

Organizacija Ujedinjenih nacija na svojoj konferenciji od 22. marta 1992. godine u Rio de Ženeiru donela je svoj program razvoja za 21. vek i ovaj datum se obeležava kao Svetski dan voda.

Šta možemo i moramo da učinimo sa vodom? Da je štitimo i štedimo, svaki dan, u svakom mestu i u svakoj prilici!

Posebno decu treba vaspitavati da štede vodu od najmlađe dobi,  da uče da vole prirodu, da budu osetljivi na pitanja zaštite životne sredine, jer će upravo oni u budućnosti donositi odluke o razvoju društva.

Jedan od načina rada sa decom su ekološki kampovi, gde se učenici druže sa prirodom, upoznaju biljni i životinjski svet tako da razvijaju ljubavi odgovornost prema prirodi i njenim resursima.