Naslovna Kultura Svetski dan turizma: Besplatan obilazak lokaliteta i muzeja i u Negotinu, Boru,...

Svetski dan turizma: Besplatan obilazak lokaliteta i muzeja i u Negotinu, Boru, Zaječaru, Majdanpeku….

305
0

Ministarstvo za turizam u saradnji sa preko 80 kulturno turističkih atrakcija širom Srbije obeležava Svetski dan turizma.

Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma više od 80 kulturno turističkih atrakcija, među kojima i one u istočnoj Srbiji, besplatno će otvoriti svoja vrata za građane u ponedeljak  i utorak, 27. i 28. septembra.

Tokom ova dva dana turisti će moći da posete, između ostalih, Muzej Krajine u Negotinu, Narodni Muzej u Zaječaru i Zavičajni muzej u Knjaževcu.

Na spisku su i Lazareva pećina u Boru, Rajkova pećina u Majdanpeku i Bogovinska pećina u Boljevcu, ali i lokaliteti “Feliks  Romuliana” u Gamzigradu, “Lepenski vir” kod Donjeg Milanovca, Golubačka tvrđava, kao i Zoološki vrt u Boru.

Lista lokaliteta dostupnih za posetu povodom obeležavanja Svetskog dana turizma i posebne napomene za svaki od lokaliteta, dostupne su na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a potrebno je da se zainteresovani za posete, pojedinačke ili porodične, naknadno informišu o radnom vremenu lokaliteta.

“Srbija sa pravom slavi Svetski dan turizma i sve uspehe i dobre rezultate koje smo postigli u ovoj godini, uprkos pandemiji. Značaj turizma ne ogleda se samo u razvoju nacionalnih ekonomija, on je prevashodno važan za razvoj malih i nedovoljno razvijenih lokalnih zajednica, što se pogotovo odnosi na našu zemlju. U sinergiji sa kulturom, ovaj sektor kreira kulturno turističke proizvode, koji daju posebnu dodatnu vrednost i povećavaju atraktivnost i konkurentnost na domaćem i svetskom tržištu”, navodi Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija navode da je prilikom poseta obavezno poštovati propisane mere u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti i očuvanja zdravlja prisutnih.