Naslovna Hronika Svetski dan posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda

Svetski dan posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda

449
0

U sklopu projekta „Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora“ održana je panel diskusija u organizaciji Doma omladine i Sigurnih staza u Boru posvećena žrtvama saobraćajnih nezgoda na teritoriji grada Bora.

Foto: Sigurne staze

Na panel diskusiji Udruženja „Sigurne staze“ i borskog Doma omladine Igor Velić, master inženjer saobraćaja, osnivač i urednik portala posvećenog bezbednosti saobraćaja „Sigurne staze“, svoje stručno znanje, stečeno dobrim delom kroz svakodnevnu praksu, kao i svoja iskustva, izneo je prisutnima, upoznavši ih sa brojnim izazovima i problemima sa kojima se svi učesnici u saobraćaju svakodnevno susreću.

Svaki treći učesnik u saobraćaju koji smrtno strada mlađi je od 25 godina. U periodu od 2014. do 2018. godine na teritoriji grada Bora registrovano je 675 saobraćajnih nezgoda u kojima su 424 osobe pretrpele teže ili lakše telesne povrede, dok je 16 osoba izgubilo život.

Velić je naglasio da je gradu potreban sistemski pristup u rešanju problema saobraćaja i da je neophodna lokalna strategija za bezbednost saobraćaja, kao i katastar saobraćajne signalizacije, plan održive urbane mobilnosti itd.

Foto: Sigurne staze

„Diskusija je bila multimedijalnog karaktera gde su se preko video priloga prisutni upoznali sa uzrocima saobraćajnih nezgoda i gde je sa stručnog stanovišta objašnjen značaj korišćenja dečijih auto sedišta i sigurnosnih pojaseva, posledice vožnje u alkoholisanom stanju, rizik koji stvara korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, uticaj brzine i agresivne vožnje na nastanak saobraćajne nezgode itd“, navodi Igor Velić.

Inače, akciji se pridružila i Mašinsko-eletrotehnička škola u Boru koja je u okviru projekta organizovala dve panel diskusije posvećene bezbednosti mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora.

Više o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine Negotin i o uzrocima i posledicama saobraćajnih nezgoda možete pročitati na narednom linku gde se nalaze stručni tekstovi našeg saradnika Igora Velića.