Naslovna Kultura Svetski dan muzike: Koncert „ArtIsta“ u Mokranjčevoj kući

Svetski dan muzike: Koncert „ArtIsta“ u Mokranjčevoj kući

804
0

Udruženje muzičkih umetnika “ArtIst” iz Negotina priredilo je svoj prvi koncert na Svetski dan muzike. Program je organizovan u saradnji sa Muzejom Krajine i uz tehničku podršku Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.

Nakon uspešnog koncerta “Vokalna lirika” koje su Magdalena Antić, sopran uz klavirsku saradnju Milje Videnović nedavno priredile u sali Umetničke škole “Stevan Mokranjac” ove dve umetnice odlučile su se i za koncert operskih arija, horskih i kompozicija za flautu i klavir, na prvom predstavljanju Udruženja muzičkih umetnika “ArtIst” koje su osnovale zajedno sa Davidom Surdanovićem početkom ove godine.

Članice “ArtIsta”, udruženja sa plemenutom misijom da umetničku muziku približi široj publici, za svoje prvo predstavljanje odabrale su ambijent galerije Mokranjčeve kuće pred mnogobrojnom publikom koja nije štedela dlanove da na kraju nastupa izrazi i oduševljenje i čestita umetnicima za vrhunsku interpretaciju.

“Na Istoku Srbije u gradu gde je rođen najupoznatiji  srpski kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac, u njegovoj rodnoj kući, baš na Svetski dan muzike, “ArtIst” simbolično započinje svoju koncertu delatnost”, navode u udruženju.

Magdalena Antić (sopran) , Milja Videnović (klavir) i Valentina Dimitrijević (Flauta) odlučile su da za Svetski dan muzike obeleže operskim arijama Sens-Sansa, Delibea, Pučinija, Lare, Rosinija.

Valentina Dimitrijević je uz klavirsku saradnju Milje Videnović izvela “Gimnopediju” Erika Satija i Bahovu “Badineri” , a za kraj je nastupio i Vokalni ansambl “ArtIst”,  koji je program zaokružio izvođenjem kompozicija “Funikuli, funikula” Luiđija Denze i Ofenbahovog “Galopa” iz opere “Orfej u podzemlju”.

Ovaj ansambl, ističu u “ArtIstu”,  čine obrazovani muzičari i zaljubljenici u muziku, okupljeni u ideji da muziciranjem i programom posebno odabranim da bude dopadljiv publici, učine slušaocima svojevrstan muzički ugođaj, a što je, sudeći po prvom nastupu, ne samo ispunilo očekivanja već je i Negotincima nagovestilo da je grad Mokranjca dobio još jedan izuzetan vokalni ansambl i hor.