Naslovna Kultura Svetski dan muzike: Arsenologija

Svetski dan muzike: Arsenologija

249
0

U dvorištu Muzeja Hajduk Veljka povodom Svetskog dana muzike priređen koncert pod nazivom “Arsenologija”.

U prijateljskom susretanju sa Negotincima otpočeo je sinoćnji koncert „Arsenologija“ koji je okupio velili broj naših sugrađana željnih zvukova iz svoje i mladosti svojih roditelja koji su ljubav prema poeziji i dobrim notama preneli na svoju decu.

U dvorištu Muzeja Hajduk Veljka, obeležavajući Svetski dan muzike, u daleke godine prošlog veka muzikom i stihovima vratili su nas prijatelji našeg grada, stari znalci Bojan Čukić i Goran Stanković.

„Povremeno dolazimo sa zadovoljstvom velikim i imamo dobru saradnju sa Muzejom Krajine. Džez veče smo priredili pre par godina, zatim veče poezije i šansone i evo sad veče Arsenove muzike i poezije. Arsen je neko na kome sam ja odrastao, formirao se, ne samo ja već generacije. Njegove pesme su nekako u kodu našem, one su mala enciklopedija nežnosti moje generacije a njegove poetske zbirke mape naših nežnih godina“, kaže za NG Portal Goran Stanković.

Goran Stanković

Kada odrastate uz stihove koji u vama bude najlepše i najdublje ljubavne emocije ne možete a da ne odrastete u ljude koji vole svet oko sebe i čoveka u ljudima. Muzika koju je Arsen stvarao, ističe Stanković, nadživela je Arsena.

„Negova muzika živi. To je jedan kvalitet neprolazan, to su stihovi za sva vremena, a ne samo muzika. Mislim da i mladi to slušaju naročito jer ima lepih pokušaja da se njegova muzika donese na neki malo drugačiji način, u džez fazonu, što ćemo i mi pokušati večeras. To je na kraju radio i njegov sin Matija, sve pesme koje je Arsen ostavio obradio je na džez način i to zvuči novo i pristupačnije nego ono ranije u odnosu na klasične aranžmane, ali ja verujem da se i oni i dalje slušaju”.

Bojan Čukić

Teško je pronaći se u samo jednoj Arsenovoj pesmi ili stihovima, kaže  Goran, jer toliko toga ima. Teško je izabrati deset najdražih pesma, pa je podjednako bilo teško i spremiti večernji program od samo 15 pesama. Negotinska publika je i izazov jer je dobar poznavalac muzike i pred nju se izlazi spremno.

„Negotin na najlepši način obeležava Svetski dan muzike sećajući se i čuvajući pravu muziku i ne samo da su Negotinci na dobrom tragu svog sugrađanina Mokranjca već na muzičkom tragu pravih umetnika. Negotin je mesto sa duhom, tradicijom, sa ljudima koji su od ukusa, koji su se školovali na Mokranjcu i na lepoj finoj muzici i nama je uvek zadovoljstvo i lepo se osećamo ovde“, veli za naš portal Goran Stanković, koji je sinoć negotinskoj publici uz klavirsku saradnju Bojana Čukića na najlepši način doneo pesme i stihove neprolaznog Arsena Dedića.