Naslovna Kultura Svetski dan horskog pevanja u Negotinu uveličali horovi iz istočne Srbije i...

Svetski dan horskog pevanja u Negotinu uveličali horovi iz istočne Srbije i iz Rumunije

519
0

U organizaciji Umetničke škole i Doma kulture, ustanova koje nose ime Stevana Mokranjca, obeležavanje ovogodišnjeg Svetskog dana horskog pevanja uveličalo je čak 16 horova.

Na sceni Doma kulture “Stevan Mokranjac” druge večeri obeležavanja Svetskog dana horskog pevanja nastupilo je osam horova iz Rumunije, Zaječara, Knjaževca i Sokobanje, a koncert je efektno završen zajedničkim nastupom združenih horova iz Rumunije, Hora “Vivak-2015”, Vokalnog i kamernog ansambla Umetničke škole “Stevan Mokranjac” koji su, između ostalog, izveli i kompoziciju “Ima jedna u Srbiji Krajina” Ivana Ilića, za koju je stihove pisao Krsta Stanković. Združenim horovima su dirigovali Dragana Marinović Simonović i Viorel Dorin Bala.

Gimnazijski hor „Dositej Obradović“, Temišvar

Koncert je sinoć probranim repertoarom dečijih pesama otvorio Dečiji hor „Sokolići“ iz Sokobanje pod upravom Milice Božić, a zatim se publici predstavio Gimnazijski hor „Dositej Obradović“  iz Temišvara kojim diriguje Joca Bugarski, sa kojim negotinski „Vivak“ i Umetnička škola sarađuju na projektu „Mokranjac u Negotinu, Mokranjac u Temišvaru“.

Kamerni hor „Lavirint“, Zaječar

Pred publikom su se našli i dobro poznati Kamerni hor „Lavirint“ iz Zaječara sa dirigentom Željkom Aleksić, ali i Hor Hrama Roždestva Presvete Bogorodice u Zaječaru sa dirigentom Natašom Jovanović, kao i knjaževački Hor „Sveti kralj Stefan Dečanski“ pod upravom Martine Milošević, koji su i prošle godine nastupili na ovoj manifestaciji u čast Svetskog dana horskog pevanja.

Hor Hrama Roždestva Presvete Bogorodice u Zaječaru

Publika je imala prilike da uživa i u nastupu novoosnovanog Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“,  koga vodi Maja Milenković, a koji deluje pri Ustanovi Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u Zaječaru.

Hor „Clopotel“, Rumunija

Na sceni Doma kulture nastupio je i Hor „Clopotel“  iz rumunskog grada Targu Žiju sa dirigentom Loredanom Buliga, ali i hor „Vox Dunaris“ iz Turn Severina koji vodi Viorel Dorin  Bala, a koji je nastupio i na ovogodišnjim „Mokranjčevim danima“ u okviru programa „Klasika u 11“.

„Ove godine je manifestacija dvodnevna i prešla je granice, znači, internacionalna je. Nama je jako drago što je ovoliko horova nastupilo na obeležavanju Svetskog dana horskog pevanja, a posebno što su to bili i negotinski horovi čime pokazujemo da smo i zaista Mokranjčev grad i da čuvamo muzičku zaostavštinu Mokranjca. Što se tiče rumunskih horova, naša i dve škole iz Targu Žija realizuju i zajednički projekat koji podržava njihovo ministarstvo“, istakla je Dragana Pašić, direktor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.