Naslovna Društvo Sveti Trifun obeležen svečarski i u slavu vinograda i vina

Sveti Trifun obeležen svečarski i u slavu vinograda i vina

573
0

Sveti Trifun, zaštitnik vinara i vinogradara proslavljen je u brojnim selima Negotinske krajine, u kojima se uzgaja grožđe i pravi vino po kojem je ovaj kraj nadaleko poznat.

Slava vinogradara i vinara, čiji je Sveti Trifun zaštitnik, obeležena je u skladu sa tradicijom ovog kraja u kojem se grožđe gaji i vino proizvodi još od antičkih vremena.

Na Rajačkim pivnicama, kraj zapisa u centru ovog kamenog grada vina, posle molitve, u prisustvu zvanica, usledio je obred rezanja slavskog kolača sa željama za dalji prosperitet i razvoj ovog kraja.

Obeležavanju Svetog Trifuna prisustvovao je i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin sa svojim zamenikom Bogdanom Gugićem.

“Tradicija nam nalaže da na ovaj dan izađemo u vinograd, da režemo vinograd, zalivamo ga vinom, sečemo slavski kolač i za nas je to najlepši i najradosniji praznik. Moja porodica se vinogradarstvom bavi dugo. Otac Čedomir je to naučio od svog dede, ovaj od svog i tako generacijski. Gajimo grožđe na hektar i po površine. Bilo je nekad i više. Naš kraj je poznat po autohtonim sortama crnoj i beloj tamjanici, bagrina i začinak kojih ima jako malo. Dosta se gaji i rizling, game, sovinjon blan i druge sorte, rizling jer je nekako najodrživija sorta, teško i mrzne, pa ga ljudi najviše vole, mada vole i špricer da popiju”, kaže Jelena Cvetković, domaćin ovogodišnjeg Svetog Trifuna koja je slavu predala Milošu Mišiću uz želje da mu godina bude rodna.

Zimska rezidba, prva mera u vinogradima tokom godine, obavljena je u vinogradu. Protojerej-stavrofor Ranko Jović zalio je prvi orezani čokot vinom da mu povrati snagu i pripremi ga za novi rod.

“Ovo je jako veliki potencijal za razvoj turizma same opštine Negotin. Turistička organizacija je to prepoznala i promoviše ga već duži niz godina, pa se zato ovde i organizuje centralna proslava Svetog Trifuna. Ranijih godina smo imali i prigodan kulturno umetnički program, veći je broj pivnica bio otvoren i više je turista dolazilo, ali ove godine smo odustali od programa na centralnom trgu.  Rezanjem slavskog kolača i orezivanjem čokota dat je blagoslov za početak radova u vinogradarstvu, a možemo slobodno reći i da je ozvaničen početak nove turističke sezone”, kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Svečano je bilo i na Rogljevačkim pivnicama, ali i širom Negotinske krajine u mnogim vinogradarskim selima od Rečke, preko Smedovca, Tamniča, Mihajlovca, Dušanovca…

Slavilo se i u Manastiru Bukovo, ali i u Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić”, koja je 1890. i osnovana kao Škola za vinodelje i voćarstvo Bukovo na zemljištu koje je bilo zakupljeno od manastira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.