Naslovna Društvo Sveti Trifun na Rajačkim pivnicama: Tradicija i vinogradarski blagoslov

Sveti Trifun na Rajačkim pivnicama: Tradicija i vinogradarski blagoslov [Foto]

1244
0

Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i vinara, obeležen je danas na Rajačkim pivnicama prigodnim programom, sečenjem slavskog kolača i tradicionalnim orezivanjem čokota.

Sveti Trifun, jedan od Hristovih velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, zaštitnik vinogradara, vinara, esnafa i mehandžija, svečarski je, kao i svake godine, obeležen na Rajačkim pivnicama.

Uz kulturno-umetnički program, muzičku starogradsku promenadu i tradicionalne obrede rezanja slavskog kolača i orezivanja prvog čokota, ovaj svetac koga u našem narodu nazivaju Trivun, Tripun, Orezač, Zarezoj, označio je i početak radova u vinogradu.

Ispred Zapisa u centru Pivnica obred rezanja slavskog kolača obavili su protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski, protonamesnik Petar Čolić, paroh rajački i pojac Darko Jokić, negotinski veroučitelj. Domaćin slave bila je Smiljana Arnautović, a naredni kolačar je Ljubiša Vasić.

“Tradicionalno na današnji dan počinje rezidba u bilo kom vinogradarskom selu, ne samo u našem kraju, već i u celoj Srbiji. Baš na Svetog Trifuna rezidba je prva stvar koja se radi u novoj kalendarskoj godini i ovo je ritual koji se radi da bi se taj početak blagosiljao da nam bude zdravo, kvalitetno grožđe i da bude veliki rod. To je ono što svi želimo. Meni su ovi rituali divni i smatram da bi trebalo da se poštuju. Oni za jednu zajednicu znače mnogo jer okupljaju ljude i drže selo živim”, kaže Smiljana Arnautović iz Vinarije “Raj” , koja je posvećena tradicionalnim sortama koje dobro uspevaju u ovom kraju, crnoj tamjanici, gameu i kaberne sovinjonu, dajući vina, ocenjena visokim ocenama renoviranih domaćih i svetskih stručnjaka.

Na centralnom trgu, kao i svake godine, odvijao se  kulturno umetnički program koji je povodom Trivundana pripremila Turistička organizacija opštine Negotin.

Uz zdravicu Zlatka Velimirovića, program su upotpunile članice Etno grupe “Zlatovez” Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Magdalene Antić, na harmonici Veljko Jonović, Damjan Dobrić i Bojan Ducić, Saša Grujić poezijom o pivnicama vinu, a anđeoskim glasom vokalni solista Marija Topalović, primenjeni umetnik i restaurator iz Kraljeva, specijalni gost programa, koja je nastupila uz pratnju perkusioniste Milana Markovića.

Uspešnu i berićetnu godinu svim vinogradarima poželeo je Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine.

“Naša podrška negotinskim vinarima i vinogradarima je kontinuirana i ogleda se kroz proces komasacije koji  sprovodimo već nekoliko godina u ovom delu opštine, uz podršku nadležnog ministarstva i naše države. Izdvajanje iz budžeta opštine Negotin za subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava koja se bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina traje godinama i obuhvata i podršku aktivnostima udruženja vinara i seoskih turističkih domaćinstava”, rekao je Gugić.

Vinogradari, Svetog Trifuna obeležavaju molitvenim blagosiljanjem vinograda  i orezivanjem vinove loze i zalivanjem čokota vinom, simbolično vraćajući snagu i krepkost zimom iscrpljenoj lozi. Rajčani su ovaj praznik obeležili izlaskom na centralni trg i odlaskom u vinograde, a sa svojim gostima i neizostavnim probanjem plodova rada iz prethodnih godina.

“Izabran je ovaj ambijent, s obzirom da su Rajačke, kao i Rogljevačke i Smedovačke pivnice generalno autentični ambijent za ovakav vid proslava, s obzirom da se nalaze pored vinograda, pa pored odlaska u vinograd može da se proba i domaća kuhinja, da se uživa u dobroj muzici. Turistički nam je značajno s obzirom da dosta ljudi sa strane dođe na samu manifestaciju. Sva su vrata na pivnicama danas otvorena i domaćini su voljni da prime sve goste i organizuju degustacije, pored toga se organizuju i prolazni ručkovi i postoji smeštaj za sve koji hoće da ostanu nešto duže”, kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Uz brojne štandove sa domaćim proizvodima, neizostavnim mekicama, suvenirima, rajačkim vinima, posetioci su mogli da uživaju i u svojevrsnoj muzičkoj promenadi, kroz najlepše bisere starogradskog melosa, u interpretaciji Akustičnog sastava “Negotino Romantiko”.