Naslovna Društvo Sveti Sava, školska slava: Sečenje kolača i priredbe širom opštine Negotin

Sveti Sava, školska slava: Sečenje kolača i priredbe širom opštine Negotin

1269
0

Sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika škole u Srbiji, pa i u opštini Negotin, danas obeležavaju školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

Osnovna škola “12. septembar” u Negotinu proslavu Savindana započela je himnom “Uskliknimo s ljubavlju” i programom koju su đaci ove obrazovno-vaspitne ustanove priredili u čast Svetog Save.

Obeležavanje školske slave uveličali su i predstavnici Udruženja “Svesrpski kozaci” sa general-majorom Slavoljubom Stojanovićem na čelu. Svesrpski kozaci, koji su i pred Novu godinu obradovali đake ove škole paketićima, ovoga puta donirali su invalidske stolice, šetalice, odeću, knjige, školski pribor, ali i voće i povrće u ukupnoj vrednosti od 120.000 dinara.

Obred sečenja slavskog kolača obavio je protojerej-stavrofor Ranko Jović, paroh negotinski u penziji. Domaćin slave bila je Marija Stojsavljević, dok će kolačar za narednu godinu biti general-major Slavoljub Stojanović.


Život i delo najvećeg srpskog prosvetitelja, našeg prvog arhiepiskopa, učitelja i državnika prikazan je u Tehničkoj školi u Negotinu kroz dramski tekst koji su izveli učenici ove srednje stručne škole.

Program obeležavanja Savindana pripremila je Marija Dinulović, profesor srpskog jezika i književnosti.

U prisustvu jereja Marjana Kerčulja, negotinskog paroha prerezan je slavski kolač, a domaćin i ovogodišnji kolačar Aleksandar Talić preneo je slavu narednom domaćinu Nenadu Niculoviću.

Vladika Nikolaj je Svetog Savu nazvao drugim spasiteljem našim, podsetio je u Osnovnoj školi “Branko Radičević” jerej Marko Pajčin, paroh negotinski, koji je prerezao slavski kolač.

Domaćin slave bio je Dejan Živadinović, a naredni kolačar je Slađana Dinkić.

Učenici škole, zaposleni i njihovi gosti uživali su, potom, u programu koji su izveli članovi hora, ali i recitatorske, dramske, ritmičke i folklorne sekcije, a koji su povodom školske slave, Svetog Save, pripremile Bojana Đorđević, Dragana Đurković, Ema Milošević-Anđelić, Nebica Stojković, Branka Bogdanović i Jovana Rodić.

Foto: Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“

Poljoprivredna škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“, osnovana davne 1890. kao Škola za vinodelje i voćastvo bukovo na zemljištu koje je bilo zakupljeno od Manastira Bukovo, školsku slavu, Svetog Savu, proslavila je rezanjem slavskog kolača i prigodnom priredbom đaka.

Obred sečenja slavskog kolača obavili su monasi Manastira Bukovo, otac Marko i otac Enoh.

Foto: Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“

Program koji su pripremile Ivana Jakovljević i Marija Živković, bio je posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, a pesmom i stihovima uveličali su ga učenici ove regionalne poljoprivredne škole, jedine tog ranga u  jugoistočnoj Srbiji.

Foto: Jelena Karamančić

I Osnovna škola „Vera Radosavljević“ proslavila je Savindan sečenjem slavskog kolača i sadržajnim programom u čast Svetog Save. Maja Milić domaćin i kolačar Savindana slavu je predala Ilijani Lazić.

Foto: Jelena Karamančić

U programu koji su pripremale Sanja Ilić i Marija Dženovljanović učestvovali su učenici ove škole, članovi brojnih sekcija koje su poslednjih godina u drugoj negotinskoj osnovnoj školi vrlo aktivne.

Foto: OŠ „Vuk Karadžić“

I ove godine su u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” podeljenje Svetosavske nagrade najboljim mladim likovnim i literarnim stvaraocima koji su se odazvali na konkurs koji je raspisala škola povodom Savindana.

Učenici i nastavnici su svoj praznik obeležili uz prigodan umetnički program koji su pripremili učenici i nastavnici: Maša Milivojević, Tanja Milosavljević, Dragana Nemcanović, Lidija Žikić, Svetlana Milanović, Miodrag Ristić, Jovana Rodić i Dušica Đurđić.

Foto: OŠ „Vuk Karadžić“

Proslavi Savindana pridružili su se i učenici iz područnih škola sa svojim učiteljicama Nadom Đurić i Irenom Jović.

Domaćin ovogodišnje slave u OŠ „Vuk Karadžić“ Ljiljana Anđelović, slavski kolač predala je Danijeli Milošević.

Foto: OŠ „Stevan Mokranjac“, Kobišnica

U Osnovnoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici proslava školske slave, Svetog Save održana je tradicionalno u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Nakon svete liturgije, koja je služena u crkvi, presečen je slavski kolač, a domaćin Jelena Popović obeležavanje školske slave za narednu godinu prenela je Vesni Stevanović.

Foto: OŠ „Stevan Mokranjac“, Kobišnica

Ova škola, godinama unazad, na Savindan nagrađuje svoje najbolje učenike i u kobišničkom sabornog hramu priređuje prigodan program uz učešće svojih đaka.

Nakon priredbe Crkveni odbor u saradnji sa roditeljima priredio je u porti posluženje. Predstavnici Crkvenog odbora uručili su i tradicionalne svetosavske paketiće, koje je primilo ukupno 86 đaka.

Foto: Vule Marković

I u Negotinskoj gimnaziji danas je svečarski svetkovan Sveti Sava. Obred rezanja slavskog kolača u prisustvu učenika, kolektiva škole i velikog broja zvanica obavili su negotinski sveštenici Marjan Kerčulj i Ranko Jović.

Foto: Vule Marković

U nastavku programa posvećenog 800. godišnjici autokefalnosti srpske crkve, koji su pripremale Vesna Stanković i Danijela Marković gostima su se predstavili učenici ove škole, horisti i recitatori.