Naslovna Društvo Svečano otvorena tvrđava Fetislam u Kladovu

Svečano otvorena tvrđava Fetislam u Kladovu [Foto]

730
0

U Kladovu je, povodom Dana opštine, 26. aprila, svečano otvorena obnovljena tvrđava Fetislam sa rekonstruisanom letnjom pozornicom.

Tvrđavu Fetislam u Кladovu svečano je otvorio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u prisustvu ambasadora i šefa Delegacije EU Emanuela Žiofrea, kao i Anke Кonrad, nemačke ambasadorke u Srbiji.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministra kulture Maja Gojković, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije,  predstavnici diplomatskog kora i veliki broj građana Kladova, ali i okolnih gradova i opština.

„Fetislam danas izgleda veličanstveno, od 1867, dakle 156 godina, od kad je prešao u naše ruke nikada nije ovako lepo izgledao, ni Kladovo ovako lepo nije izgledalo. Hvala našim evropskim partnerima na ogromnom novcu koji su ovde uložili, ne samo u Fetislam već i u infrastrukturu u Rajac, Smedovac, Rogljevo, u Golubačku tvrđavu, u mnogo toga drugog što rade, u pomoć lokalnom biznisu da mogu da naprave turističke kapacitete da privuku mnoge ljude, ne samo iz Srbije već i Evrope.“

Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke su uložile preko 1,3 miliona evra u rekonstrukciju Varoš kapije i pratećih kazamata, ulaza u Mali grad i letnju pozornicu na Fetislamu, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Cilj projekta je da se potencijali kulturnog nasleđa i turističke ponude iskoriste za ekonomski razvoj Donjeg Podunavlja i Istočne Srbije.

„Danas vidimo konkretne rezultate saradnje Evropska unije i Srbije na očuvanju nečaga do čega nam je svima stalo – našeg zajedničkog evropskog nasleđa, da ga sačuvamo za našu zajedniku budućnost. Posle Golupca i Bača, EU je podržala obnavljanje tvrđave Fetislam u Kladovu, još jedne impresivne fortifikacije na Dunavu i njene letnje pozornice, uz sufinansiranje Vlade Savezne Republike Nemačke. Ulažući u očuvanje kulturnog nasleđe i razvoj turističkih kapaciteta, mi takođe stvaramo mogućnosti za zapošljavanje i ekonomski razvoj“, rekao je ambasador Žiofre.

Pored domaćina iz opštine Kladovo, Saše Nikolića i Bojana Božanovića, predsednika i zamenika predsednika opštine, ovom događaju prisustvovali su i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin sa svojim zamenikom Bogdanom Gugićem, Aleksandar Milikić i Milivoje Janošević, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Bora, Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek, Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga i mnogi drugi.

 „Turizam igra važnu ulogu u stvaranju radnih mesta u ruralnim područjima. Opština Kladovo je odličan primer kako se kombinacija turizma i kulturnog nasleđa koristi za lokalni razvoj. Turizam pruža razne mogućnosti, od otvaranja radnih mesta u ugostiteljstvu do proizvodnje lokalnih proizvoda i zanata. Pored toga, turizam može pomoći da se podigne svest o značaju kulturnog nasleđa, bitnog za identitet regiona i zajednica“, rekla je Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji.

Nakon zvaničnog otvaranja usledio je koncert „Cine and Rock“ orkestra, koji je svojim nastupom udahnuo početak novog života letnje pozornice tvrđave Fetislam.

Svečanom otvaranju Fetislama prethodila je i svečana sednica Skupštine opštine Kladovo, kojom je predsedavao Radovan Arežina, predsednik SO i na kojoj su uručena tradicionalna priznanja i nagrade.

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića povelju počasnog građanina Kladova kao njegov lični izaslanik primila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.

Povelje zahvalnosti pripale su: Udruženju “Nada” za radne rezultate kolektiva za humanitarne aktivnosti, iskazanu solidarnost, kreativno učenje i rad sa decom, Tue Tortzenu, predsedniku Danskog sindikata grada Hilerod za plodotvornu saradnju i izuzetan doprinos u afirmisanju opštine Kladovo, Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ za izuzetan doprinos u saradnji na razvoju partnerskih odnosa sa opštinom Kladovo na realizaciji projekta “EU za tebe za kulturno nasleđe i turizam”, kao i Dušanu Lazoviću i Miroslavu Pavloviću iz Kladova za izuzetan doprinos u ispoljavanju solidarnosti.

Godišnje nagrade opštine Kladovo uručene su Marku Gruičiću, profesoru francuskog jezika i književnosti za postignute rezultate u prosveti, Stefanu Čokanjeloviću, radniku Zdravstvenog centra u Kladovu za humanitarne aktivnosti i solidarnost i Branku Bekereviću, planinaru iz Kladova za postignute rezultate u sportu.

Prigodan program, povodom Dana opštine, priredili su učenici Osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“ u Kladovu.