Naslovna Društvo Svečani prijem za vatrogasce heroje iz Negotina, Bora, Beograda, Niša, Kragujevca…

Svečani prijem za vatrogasce heroje iz Negotina, Bora, Beograda, Niša, Kragujevca…

1461
0

U Palati Srbija danas je organizovan svečani doček vatrogasaca-spasilaca koji su dali pun doprinos u akcijama potrage za preživelima i spasavanju stanovništva ugroženog katastrofalnim zemljotresom koji je pogodio Tursku.

Foto: MUP

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije sa 45 pripadnika, spasilačkim psom Zigijem, kompletnom opremom i devet vatrogasnih vozila tokom osam dana angažovanja dali su svoj maksimum u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina i pomoći turskom stanovništvu.

Članovi ovog tima bili su i Milan Mladenović i Dragan Đorđević, vatrogasci spasiloci iz Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin i Stefan Gnjatović i Miloš Krinić iz Bora.

“Srbija je ponosna na hrabrost, humanost i prijateljstvo koje su spasioci pokazali u Turskoj. Misli svih građana Srbije, državnog rukovodstva i MUP-a bili uz spasioce. Spasili ste tri života, punih osam dana radili neumorno, nesebično pomagali turskom narodu. Jako sam ponosan i cela Srbija je ponasna na vas. Zahvalan sam na svemu sto ste učinili”, rekao je u Palati Srbija Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova .

Članovi spasilačkih timova koji su u Turskoj pomagali stanovništvu od posledica razornog zemljotresa

Gašić je dodao da je  pas Zigi pokazao da je zasluženo u ovom timu i pokazao sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele.

“Nemoguće je opisati osećaj kad a smospasli mladu devojku od 17 godina. Došli smo u Tursku kad je tlo još podrhtavalo. Srpski spasioci su spremni, obučeni i opremljeni da svaki put u najkraćem roku odgovore na svaki poziv i da se uhvate ukoštac sa svim izazovima”, rekao je vođa srpskog spasilačkog tima Davor Vidović.

Dočeku vatrogasaca – spasilaca iz Turske prisustvovao je i ambasador ove zemlje u Srbiji, Hami Aksoj.

“U ovim teškim trenucima Srbija nas nije ostavila same. Turska neće zaboraviti to što su vaši specioci spasli tri života u Turskoj.  Oni su sada braća srpskog naroda. Hvala, Srbijo”, rekao je Aksoj.