Naslovna Društvo Sve je spremno za 14. Međunarodni sajam meda i vina

Sve je spremno za 14. Međunarodni sajam meda i vina [PROGRAM]

650
0

U Negotinu će u organizaciji Turističke organizacije, Društva pčelara „Hajduk Veljko“ i Udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinske Krajine, uz pokroviteljstvo Opštine Negotin i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, 11. i 12. maja biti održan 14. Međunarodni sajam meda i vina.

Sve je spremno za 14. Međunarodni sajam meda i vina u Negotinu. Već sada se beleži veliko interesovanje izlagača, kako vinara, tako i pčelara, a pozivu organizatora odazvali su se i proizvođači pčelarske opreme i suvenira, koji će svoje proizvode i rukotvorine, takođe, predstaviti na Međunarodnom sajmu meda i vina, koji se već 14 godina organizuje u Negotinu pod geslom “Oni vide med i vinO”.

Ova dvodnevna manifestacija, koju će tokom subotnjeg prepodneva obeležiti izložbe meda, vina i suvenira, biće svečano 11. maja otvorena u 18 sati na centralnoj bini na gradskom trgu, uz učešće brojnih izvođača, ali i viteza vina beogradskog viteškog reda “Singidunum” Miše Ćirića.

Prvi sajamski dan od 19 časova obogatiće vinskom poezijom, gitarom, pesmama i kazivanjem o vinu poznati srpski enolog, profesor dr Slobodan Jović, a ljubitelji dobrog zvuka biće u prilici da od 19 sati i 30 minuta uživaju u interpretaciji starogradskog melosa negotinskog ansambla “KontrAkord”.

Od 21 sat na gradskom trgu predstaviće se Dragica Radosavljević Cakana i Etno grupa “Šara”.

U nedelju, 12. maja na štandovima u centralnoj pešačkoj zoni biće izložena kompletna pčelarska oprema koju proizvođači nude po povoljnim sajamskim cenama, a već od 10 časova u Muzičkom paviljonu u gradskom parku o zakonskim regulativama pčelarstva u Evropskoj uniji i organskom pčelarenju govoriće Rumen Balinski, predsednik Pčelarskog saveza Plevena u Bugarskoj.

Na centralnoj bini na gradkom trgu od 13 časova biće upriličen tradicionalni program izvornog narodnog stvaralaštva “Pozdrav iz Krajine”.

Profesor doktor Slobodan Jović održaće u 18 časova u Muzičkom paviljonu predavanje “Hrana i vino” na kojem će posetiocima ukazati koja se vina uz koje gastronomske zalogaje slažu i zašto.

Kvartet “Ars Community” koga čine profesori Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, a potom i dvojac Mr. Swagger i Cherryman, odnosno Nenad Zlatanović i Mihajlo Dimitrijević predstaviće se na centralnoj bini od 19 časova.

U 20 sati i 30 minuta stručni žiri u sastavu: docent dr Aleksandar Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, predsednik, diplomirani inženjer tehnologije Maja Popović i master inženjer tehnolog Nikolina Lisov, članice Кomisije proglasiće najbolja vina ovogodišnjeg Sajma u kategorijama belih, crvenih, roze i desertnih vina i uručiti sajamska priznanja i medalje.

Sajam će uveličati i poznati pop i folk pevač Dženan Lončarević koji sa svojim bendom nastupa od 21 sat.