Naslovna Društvo Sve je spremno za 1.maj: Vratna čeka svoje izletnike

Sve je spremno za 1.maj: Vratna čeka svoje izletnike

590
0

Iako je 1.maj tradicionalan izletnički dan, poznat po urancima, delikatesima sa roštilja i boravku u prirodi, nekadašnja izletišta u Negotinu, čast izuzecima, odavno nisu ono što su bila.

Zaborav i nebriga učinili su svoje, pa su mnoga negotinska izletišta poslednjih godina, pre izvor potencijalnih opasnosti nego izvor radosti i druženja.

Ni tradicionalni prvomajski uranci više nisu ono što su bili, odavno nema organizovanih poseta Badnjevu, Stevanskim livadama i drugim poznatim mestima za druženje tokom praznika, pa danas mnogi koriste priliku da se od svakodnevnih obaveza, makar i na kratko otrgnu boravkom kraj reka, na vikendicama, ko ih ima, kod prijatelja, u selu…

Zaljubljenici u prirodu, svakako će, u dogovoru sa porodicom ili prijateljima, prvomajske praznike provesti na nekom od izletišta, Badnjevu, Kusjaku, Bukovu, na obalama Dunava…

I Vratna je mnogima prvi izbor. Dočekaće ih, ukoliko neko vreme nisu tamo bili, potpuno drugačija slika: uređen i prilagođen prostor sa svim blagodetima za izletnike.

Tik uz kapije Manastira Vratna, na manastirskom posedu nikao je prostor za boravak posetioca, potpuno uređen i opremljen.

Meštani ovog krajinskog sela kažu da je Vratna to odavno i zaslužila, jer je po prirodnim lepotama vekovima ispred ostalih. Osim Vratnjanskih kapija, istoimenog Manastira, Vratnjanci su izletnicima ponudili brnaru sa prostorom za trpezariju i senik za odmor.

U Vratni kažu da ovih dana preduzimaju sve neophodne mere za uređenje prostora za boravak posetioca, tako da će naše sugrađane dočekati potpuno uređeno izletište, a što je najvažnije redovno se kose sve travnate površine, kako bi izletnici mogli maksimalno da se odmore i uživaju u prirodi.