Naslovna Društvo Sutra počinju završni ispiti za osmake

Sutra počinju završni ispiti za osmake

207
0

U osnovnim školama u Srbiji 66.000 osmaka polagaće sutra završni ispit iz srpskog jezika. Do kraja nedelje svoje znanje budući srednjoškolci pokazaće iz matematike i na kombinovanom testu.

Ilustracija, pixabay.com

Najavljivani još u septembru, učenike osmog razreda dočekali su na kraju školske godine testovi na završnom ispitu koji su su po načinu popunjavanja novina ne samo za njih, već i nastavnike.

Probni ispit održan pre dve nedelje dao je smernice i đacima i nastavnicima kako bi trebalo da se ponašaju u naredna tri dana kada će u svim školama u Srbiji biti realizovana mala matura.

Pod posebnim organizacionim uslovima, sa samo devet učenika u učionici i dva dežurna nastavnika, mali maturanti rešavaće sutra test iz srpskog jezika od 9 do 11 sati.

Zadatke iz matematike rešavaće u četvrtak, a u  petak kombinovani test koji sadrži pitanja iz pet nastavnih predmeta, pod istim uslovima.

Uspešno rešena sva tri testa učeniku mogu doneti maksimalnih 40 bodova, a oni najuspešniji ostvarili su 60 bodova vrednujući svoje rezultate u šestom, sedmom i osmom razredu.

Prema kalendaru upisa u srednje škole koje je objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  osmaci će privremene rezultate završnog ispita biti u mogućnosti da vide 23. juna i toga dana mogu uložiti žalbe.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28. juna.