Naslovna Društvo COVID-19 Sutra počinje probno testiranje malih maturanata

Sutra počinje probno testiranje malih maturanata

249
0

Budući srednjoškolci rešavaće online u naredna tri dana probne testove iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test.

Proba male mature za učenike osmog razreda počinje sutra rešavanjem testa iz srpskog jezika, u četvrtak 23. aprila radiće test iz matematike, dok će u petak 24. aprila osmaci odgovarati na pitanja na kombinovanom testu.

Testovi će učenicima biti dostupni od 8 do 20 časova, ali su vremenski ograničeni u rešavanju.

“Imaju ceo dan da u nekom trenutku kada se osećaju najprijatnije i najspremnije sednu i da u određenom terminu probaju da reše sve zadatke. Za izradu testova iz srpskog jezika i matematike učenici će imati 60 minuta vremena, dok će im za rešavanje kombinovanog testa na raspolaganju biti 90 minuta“, izjavio je Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

U Srbiji trenutno više od 93 odsto dece ima pristup računaru ili mobilnom telefonu sa kojih mogu da pristupe testiranju, rezultati su istraživanja koje je Minstarstvo prosvete  u međuvremenu sprovelo u školama.

Za one učenike kojima elektronsko testiranje ipak nije dostupno, štampani testovi će biti dostavljeni školama 24. apila, a roditelji su u obavezi da ih preuzmu.