Naslovna Ekonomija Suša umanjila prinose suncokreta u Borskom okrugu

Suša umanjila prinose suncokreta u Borskom okrugu

218
0

Žetva suncokreta u Borskom okrugu je na polovini. Pod ovom kulturom u opštinama Negotin i Kladovo nalazi se oko 7.500 hektara a prve informacije stručnjaka kažu da će prosečan prinos suncokreta biti oko 2.100 kilograma po hektaru.

Ilustracija, pixabay.com

Iako je početkom i u toku vegetacije stanje useva ukazivalo da će ove godine rod suncokreta nadmašiti očekivanja, suša koja je obeležila leto znatno je umanjila prinose. Stručnjaci očekuju da će biti na nivou prošlogodišnjeg, što je oko 2,1 tone po hektaru.

„Žetva suncokreta je u toku i obavljena je na oko 50 odsto zasejanih površina. Prosečni prinosi suncokreta koji se ostvaruju na nivou Okruga poslednjih godina su bili između dve i po i tri i po tone po hektaru. Prema podacima sa otkupnih mesta u Negotinu, Kobišnici, Prahovu, Radujevcu, Kladovu i Rtkovu, vlaga požnjevenog zrna je zadovoljavajuća, ispod standardnih devet procenata, nema puno primesa, ali je prinos znatno manji i kreće se od jedne do tri tone po hektaru“, kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Negotin i savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo za Borski okrug.

Cena suncokreta proteklih godina je bila oko 36 dinara po kilogramu, dok se, nezvanično, ove godine očekuje cena od 55 dinara za kilogram.