Naslovna Društvo Sudije Osnovnog suda u Negotinu protiv predloženih izmena Ustava

Sudije Osnovnog suda u Negotinu protiv predloženih izmena Ustava

331
0

Sudije Osnovnog suda u Negotinu javno su se pobunile protiv predloženih ustavnih amandmana u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Sudije i sudski pomoćnici Osnovnog suda u Negotinu jednoglasno su na sednici usvojili zaključak da se predloženi ustavni amandmani, u delu koji se odnosi na pravosuđe, smatraju “direktnim napadom na nezavisnost pravosuđa“.

Negotinske sudije i sudijski pomoćnici podržavaju stav Visokog saveta sudstva, koji se nedavno, takođe, oglasio saopštenjem u kojem kritikuje predložene izmene Ustava i poziva sve sudije da se aktivno uključe u javnu raspravu.

„Sva predložena pozitivna rešenja koja su u funkciji jačanja nezavisnog sudstva i sudija, kao što je isključiva nadležnost Visokog savet sudstva za izbor i razrešenje svih sudija i predsednika sudova, neposredan izbor članova VSS od stane sudija, potpuno su derogirana predloženim sastavom i načinom odlučivanja Visokog sveta sudstva“, navodi se u saopštenju VSS.

Inače, skoro sve strukovne organizacije smatraju da nacrt mogućih izmena Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe, a koje je nedavno objavilo Ministarstvo pravde, nije u skladu sa evropskim normama i da ugrožava nezavisnost pravosuđa.