Naslovna Društvo Subvencije za mere energetske efikasnosti u opštini Negotin i za one ispod...

Subvencije za mere energetske efikasnosti u opštini Negotin i za one ispod crte

731
0

Članovi Opštinskog veća doneli su odluku na današnjoj sednici kojom su omogućili i građanima koji su ostali ispod crte da po jednoj od mera energetske efikasnosti ostvare pravo na bespovratna sredstva.

Foto: Opština Negotin/Vule Marković

Većnici su usvojili Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Negotin po javnom pozivu Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti i time omogućili da svih 135 građana koji su konkurisali za sredstva ostvare pravo na subvencionisanje mera energetske efikasnosti.

„Danas smo usvojili zaključak o izdvajanju dodatnih 6.273.487 dinara za još 36 zahteva jer je sa prethodnih 15 miliona  pokriveno 99 zahteva. Sa 21.273.487 dinara subvencionisaćemo ukupno 135 zahteva i jedna smo do retkih opština u zemlji koja se odlučila na ovaj korak pokrivanja svih zahteva“, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Prvobitno je pravo na bespovratna sredstva na konkursu za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Negotin ostvarilo 99 od 135 podnosilaca prijave. Oni su konkurisali za jednu od sedam mera iz programa energetske efikasnosti od zamene stolarije, preko izolacije, novih grejnih tela, toplotnih pumpi, pa čak i solarnih kolektora. Ovaj program se, inače, sprovodi u saradnji sa Upravom za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

„Došli smo na ideju da ona sredstva iz drugih izvora koja neće stići na realizaciju ove godine, usmerimo na podršku  svih zahteva naših sugrađana sa ispravnom dokumenatacijom koji su se prijavili na konkurs energetske efikasnosti za zamenu stolarije. Time rešavamo probleme koje zadaje zastarela stolarija i šaljemo poruku našim sugrađanima da redovno  prate sve naše aktivnosti i javne pozive, da dođu da se informišu jer sve se ovo radi u njihovom interesu“, dodaje Veličković.