Naslovna Kultura Subotički „Collegium Musicum Catholicum“ prvi put na “Mokranjevim danima”

Subotički „Collegium Musicum Catholicum“ prvi put na “Mokranjevim danima”

379
0

Mešoviti hor „Collegium Musicum Catholicum“, osnovan u okviru Katoličkog instituta za kulturu, istoriju i duhovnost „Ivan Antunović“ u Subotici, pod dirigentskim vođstvom Miroslava Stantića, prvi put se predstavio na “Mokranjčevim danima”, koncertom duhovne muzike u Crkvi Svete Trojice.

Na svom prvom predstavljanju u Negotinu, subotički hor odlučio se za raznovrstan repertoar,  koncertu gregorijanike do ostvarenja savremenih autora.

“Utisci su predivni,  i sam hram, i atmosfera u gradu, i organizacija “Mokranjčevih dana” , koja je je jako dobro. Zaista smo prezadovoljni što smo mogli da imamo koncert u ovoj crkvi”, prve su impresije Miroslava Stantića, dirigenta i orguljaša.

Publika u hramu Svete Trojice  uživala je u raznovrsnom programu koji je tek deo bogatom reperoara Hora „Collegium Musicum Catholicum“, od Gregorijanskog korala „Cantabo Domino“, „Kyrie“ iz mise „In festis Apostolorum“, preko Mokranjčevog “Akatista Bogorodici”, do kompozicija Vilijama Berda, Vinka Jelića, Albe Vidakovića i drugih.

“Nama je duhovna muzička muzika prvenstveno ono čime se bavimo. Koncertiramo i tokom godine, a ovde smo uveli u program i Akatist Bogorodici Stevana Mokranjca. Nama je bio cilj da pokažemo taj jedan raspon od gregorijanskog korala, najstarije muzike katoličke crkve do savremene muzike 21. veka. Zato smo i izabrali kompozitore iz svih epoha i stilova kako bismo pokazali tu lepotu i raskoš koja postoji”, kaže Miroslav Stantić.

Ovaj hor je, inače, uveličao i ceremoniju otvaranja ovogodišnjih negotinskih muzičkih svečanosti, a u nedelju i misno slavlje u borskoj katoličkoj crkvi i priredio mini koncert, upotpunjujući i na taj način ovu svojevrsnu turneju u istočnoj Srbiji.