Naslovna Društvo SUBNOR obeležio godišnjicu oslobođenja Negotina u Drugom svetskom ratu

SUBNOR obeležio godišnjicu oslobođenja Negotina u Drugom svetskom ratu

630
0

Opštinska organizacija Saveza udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata (SUBNOR) obeležile su 30. septembar, Dan oslobođenja Negotina u Drugom svetskom ratu.

Na Spomen kosturnicu na gradskom groblju, Spomen biste narodnih heroja Branka Perića, Ljube Nešića, Vere Radosavljević i Stanka Paunovića kao i na spomen obeležje borcima ratova od 1991. do 1999. brojne delegacije položile su danas vence i cveće.

Organizovan je i prigodan kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjca“, Negotinske gimnazije i mališani iz Predškolske ustanove „Pčelica“.

„Negotin je među prvim gradovima u Srbiji oslobođen od trogodišnje nemačke okupacije. Jedinice savezničke Crvene Armije oslobodile su grad i okolinu 30. septembra 1944. godine i krenule sa jedinicama NOVJ i POVJ u gonjenje neprijatelja ka Кlokočevcu, Majdanpeku i dalje ka Beogradu. Za nekoliko dana stvorena je nova slobodna teritorija sa koje je pružana logistika jedinicama na frontu. U odbrani našeg kraja, Кrajine i Кljuča svoje živote položilo je 536 Кrajinaca i 675 pripadnika Crvene armije“, rekao je Dragoljub Filipović, predsednik negotinske Opštinske organizacije SUBNOR.

Zaslužnim pojedincima uručena su priznanja. Tako je akademik, profesor dr Željko Zirojević, potpredsednik SUBNOR-a Srbije medalju „Borac“ uručio dr Slavku Babiću, specijalisti za plućne bolesti, Radmili Mitrović, članu Predsedništva SUBNOR-a Negotin, Dragoljubu Ristiću, borcu i članu Predsedništva i Jovanu Strainoviću, predsedniku Mesnog odbora SUBNOR-a Vratna.