Naslovna Društvo SUBNOR Negotin obeležio 25. godišnjicu Bitke na Košarama

SUBNOR Negotin obeležio 25. godišnjicu Bitke na Košarama

211
0

Negotinski SUBNOR obeležio je 25. godišnjicu Bitke na Košarama u kojoj je od 9. aprila do 10. juna 1999. godine poginulo 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista  i 24 dobrovoljca.

Delegacije lokalne samouprave, Opštinske organizacije SUBNOR Negotin i Mesnog odbora SUBNOR-a iz Jabukovca položile su vence i cveće na Spomenik palim borcima od 1991- 1999. godine u Negotinu obeležavajući, pod geslom “Ne smemo zaboraviti”, četvrt veka od jedne od najtežih i najtragičnijih bitaka i herojske odbrane karaule Košare na Kosovu i Metohiji.

Pre 25 godine snage OVK, albanske vojske i NATO-a napale su rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici, podsetio je Igor Babić, novi predsednik Opštinske organizacije SUBNOR Negotin.

“Bila je to jedna od najvećih bitaka ovog rata koja se vodila tokom NATO agresije. Pod udarom NATO oružja 1999. našla se cela teritorija tadašnje SRJ, svi njeni ljudski i materijalni potencijali, kulturni, verski i objekti infrastrukture”, rekao je  Babić.

On je podsetio i na 17 mladih života Krajinaca položenih u temelje otadžbine u poslednjim ratovima, među njima i na Olivera Taricića Švabu, poreklom iz Miloševa, koji je dobrovoljno došao iz Nemačke kako bi služio vojni rok u 125. motorizovanoj brigadi.

“Oliver Taricić je poginuo u noći između 10 i 11. maja 1999. godine od NATO kasetne bombe na Košarama”, dodao je Babić.