Naslovna Društvo Studijsko putovanje i akreditovani seminar za veroučitelje

Studijsko putovanje i akreditovani seminar za veroučitelje

202
0

Veroučitelji Eparhije timočke prisustvovali su nedavno akreditovanom seminaru i boravili na trodnevnom studijskom putovanju.

Foto: Eparhija timočka

Eparhijski veroučitelji sa blagoslovom vladike Ilariona, a uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije uspešno su realizovali još jedan seminar, ovoga puta na temu „Primena inovativnih nastavnih modela u nastavi pravoslavnog katihizisa“.

Stručno usavršavanje, u organizaciji Кancelarije za veronauku i informisanje Eparhije timočke, održano je u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog.

“Teme, koje su obrađivane u  savremeno opremljenoj sali za konferencije i seminare Vranjskog konaka ovog manastira, bile su: inovativni nastavni modeli – istraživačka, problemska i projektna nastava; planiranje i realizacija nastave prema inovatinim nastavnim modelima; planiranje, praćenje i vrednovanje nastave i učenja pravoslavnog katihizisa. Realizatori su bili: Marko Pantić, magistar teologije u kruševačkoj Gimnaziji, Olivera Cekić-Jovanović, doktor metodike nastave na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini i Sanja Nikolić, master teolog u OŠ „Strahinja Popović“ Dvorane kod Кruševca”, navode u Eparhiji timočkoj.

Foto: Eparhija timočka

Veroučitelji su posetili i manastir Svetog Đorđa i isposnicu Prepodobnog Prohora Pčinjskog u Starom Nagoričinu, gde je grupu srdačno dočekao otac Prohor Zec. U Severnoj Makedoniji obišli su Sabornu crkvu Svetog Кlimenta Ohridskog, sedište Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, gde su se poklonili moštima Sv. Joanikija Rakotinskog, brojne kulturno – istorijske spomenike u Skoplju, kao i crkvu Svetog Spasa, zadužbinu srpskog cara Dušana, sa duboreznim ikonostasom iz 1824. godine.

Studijsko putovanje nastavljeno je liturgijskim sabranjem u manastirskoj crkvi Sv.Prohora koje je predvodio iguman manastira, arhimandrit Metodije (Marković), a kome su sasluživali: protojerej Dejan Milivojević, arhijerejski namesnik i paroh boljevački, jerej Slaviša Vidović, paroh jasenički i jerej Milan Milosavljević, paroh treći knjaževački.

Po igumanovom blagoslovu besedio je protojerej mr Igor Ivković, arhijerejski namesnik i paroh zaječarski i koordinator za versku nastavu Eparhije timočke.

Poklonička grupa od 15 članova, koja je sa veroučiteljima krenula na putovanje, obišla je isposnicu Prepodobnog Prohora Pčinjskog, gde je izgrađena crkva-brvnara posvećena Prepodobnom Sisoju Velikom, a studijsko putovanje završeno je obilaskom Saborne crkve Svete Trojice u Vranju, kuće Prepodobnog Justina Novog Ćelijskog i Vranjskog i metoha manastira Hilandara, manastira Sv. oca Nikolaja, koji sada obeležava 690. godišnjicu svog postojanja.