Naslovna Društvo Studenti Pedagoškog fakulteta proslavljaju svoj Dan

Studenti Pedagoškog fakulteta proslavljaju svoj Dan

424
0

Vranjski Pedagoški fakultet, u okviru kojeg posluje i Visokoškolska jedinica Negotin, danas obeleža svoj Dan.  

Pedagoški fakultet u Vranju funkcioniše pod okriljem Univerziteta u Nišu, a školuje oko 750 studenata za učitelje i vaspitače. Od pre 20 godina ima i odeljenje u Negotinu, danas Visokoškolsku jedinicu, na kojoj se edukuju budući profesori razredne nastave.

Dan ove ustanove, obeležava se nizom programa, između ostalog i naučnim skupom “Učitelj u savremenom društvu”, na kojem svoja najnovija pedagoška dostignuća prezentuju učesnici iz Srbije, profesori iz Beograda, Kragujevca, Vršca, Niša i Novog Sada, ali i učesnici iz Bugarske i Makedonije.

Na ovom naučnom skupu, koji počinje danas u Vranju,  o vaspitnim kompetencijama nastavnika kao uslovu za jačanje vaspitačke uloge škole govoriće i docent doktor Tatjana Milosavljević Đukić, rukovodilac Visokoškolske jedinice Negotin, ali i profesori Pedagoškog fakulteta u Vranju: prof.dr Dragana Stanojević, prof. dr Siniša Stojanović i doc. dr Danijela Mitić.

Sa željom da prezentuju budućim studentima svoje programe, a pored osnovnih akademskih studija, na Pedagoškom fakultetu postoji i program doktorskih studija sa četiri smera: smer za metodiku nastave srpskog jezika i književnosti, za metodiku nastave matematike, metodiku nastave PPD-a i metodiku nastave fizičkog vaspitanja, Pedagoški fakultet je povodom svog Dana organizovao i niz predavanja.

Tako su do sada organizovana javna predavanja o Milošu Crnjanskom, o standardizaciji srpskog jezika, a za danas popodne je zakazan i okrugli sto posvećen stvaralaštvu prof. dr Tihomira Petrovića, redovnog profesora Pedagoškog fakulteta u Somboru i jednog od prvih autora Istorije književnosti za decu u Srbiji.

Program će biti zaokružen svečanom akademijom, 5.aprila, kojoj će prisustvovati i 20 studenata prve godine Visokoškolske jedinice Negotin. Tom prilikom, uz tradicionalnu besedu dekana, predstaviće se i Hor Fakulteta u kojem učestvuje i Negotinka Ana Mrvoš, student četvrte godine.