Naslovna Društvo Štubička i šarkamenska škola u pilot projektu Ministarstva prosvete

Štubička i šarkamenska škola u pilot projektu Ministarstva prosvete

672
0

Od 2. septembra u matičnoj školi „Hajduk Veljko“ u Štubiku i izdvojenom odeljenju u Šarkamenu počinje realizacija jednogodišnjeg pilot projekta Primena obogaćenog jednosmenskog rada rada u osnovnim školama. Projektom je obuhvaćeno 40 učenika.

Na teritoriji Školske uprave Zaječar u 22 škole sa prvim školskim danima, počeće realizacija pilot projekta Primena obogaćenog  jednosmenskog rada rada u osnovnim školama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Među njima je i Osnovna škola „Hajduk Veljko“ u Štubiku, a realizacija je predviđena u matičnoj školi, kao i izdvojenom odeljenju u Šarkamenu.

Nakon redovnih časova realizovanih u prepodnevnim satima, učenici od prvog do osmog razreda biće u prilici da do 17 sati učestvuju u slobodnim aktivnostima.

U nadležnom ministarstvu osmišljeno je pedesetak aktivnosti u kojima učenici mogu da učestvuju, a škole prema svojim mogućnostima biraju koje će realizovati.

Škola u Štubiku, saznajemo od direktorke Bojane Mihajlović priprema zanimljive radionice u kojima će učenici, učestvovati nakon časova.

Pored slobodnih aktivnosti koje podrazumevaju crtanje, slikanje, vajanje, izradu ručnih radova, sakupljanje sekundarnih sirovina i sporta, učenici će oformiti svoj školski zoovrt, kao i povrtnjak i voćnjak. Predviđen je rad radionice za film i fotografiju, kao i predavanja o bezbednosti u saobraćaju.

Planom je predviđena i organizacija dodatnih časova obaveznih nastavnih predmeta, dopunske nastave, priprema za takmičenja, kao i  priprema za polaganje završnog ispita.

Ovim pilot projektom u dve škole u našoj opštini biće obuhvaćeno 40 učenika, a po najavi načelice Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Jasmine Ćelić, već je dogovoreno sa lokalnim samoupravama i školama da učenicima bude obezbeđen besplatan obrok.

Projekat će od septembra početi da se realizuje u 204 osnovne škole u Srbiji u kojima se realizuje nastava samo u prvoj smeni i u  kojima postoje tehnički uslovi za realizaciju svih predviđenih aktivnosti.