Naslovna Društvo Stručnjaci upozoravaju: Zaoravanje umesto paljenja strništa

Stručnjaci upozoravaju: Zaoravanje umesto paljenja strništa

195
0

Praksa da se nakon žetve pale strništa nikako da se iskoreni u opštini Negotin. Osim što nema pozitivan efekat za zemljište, paljenje biljnih ostataka utiče na degradaciju zemljišta a može da dovede i do nesagledivih posledica po ljude i materijalna dobra.

Poljoprivredni stručnjaci ističu da se paljenjem biljnih ostataka razvijaju visoke temperature, koje ubijaju korisne mikroorganizme zemljišta, kišne gliste i druge sitne životinje koje su važne za ravnotežu i stvaranje humusa, a time se i gubi značajan deo organske materije odnosno humusa i sav azot, što se i te kako odražava na narednu kulturu koja će na paljenim oranicama biti zasejana s jeseni ili proleća.

„Poljoprivrednim proizvođačima savetujemo da odmah nakon završene žetve obave zaoravanje žetvenih ostataka, jer su prednosti ove metode velike, počevši od toga da se zaoravnjem strništa zemljištu vraća jedan deo hranljivih materija koje su žetvom iznete, pa do uništavanja poniklih korova. Zaoravanjem se poboljšava vodni režim zemljišta, tako što se stvara rastresit sloj na površini oranice koji sprečava isparavanje vlage iz zemljišta. Ljuštenje oranice treba obaviti odmah posle žetve, pre svega zbog toga što u vreme žetve zemljište još uvek sadrži izvesne količine vode, a to omogućava kvalitetno izvođenje ove mere. Posle žetve zemljište ostaje bez pokrivača, značajno se povećava isparavanje vode, oranica se isušuje, što otežava ili potpuno onemogućava ljuštenje. Dubina ljuštenja strništa zavisi od tipa zemljišta, vlažnosti zemljišta,  vremenskih prilika i količine žetvenih ostataka. U zavisnosti od navedenih činilaca, dubina ljuštenja kreće se između 10 i 15 centimetara“, kaže Vladimir Stanković, savetodavac za ruralni razvoj u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Negotin.

Zakon je po pitanju paljenja strništa jasan. Ova mera je strogo zabranjena i povlači za sobom povlači novčane kazne od 300.000 do milion dinara  za pravna lica, a od 10.000 do 50.000 dinara, iznosi kazna za fizička lica. U praksi se, međutim, pokazalo da nijedan od onih koji paljenjem strništa izazivaju požare većih razmera nije kažnjen nije uhvaćen na delu. Problem je i što se požari prijavljuju tek kad se više ne mogu kontrolisati i kad zahvate veće površine.

„Poljoprivredni proizvođači koji pale svoja strništa mogu da  pored novčnih kazni dobiju i kaznu  pasivnog statusa svog poljoprivrednog gazdinstva. Za parcele na kojima je utvrđeno spaljivanje proveravaju podaci o vlasništvu, površini radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Ako je parcela upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) dodatno se podnosi inicijativa Upravi za trezor koja određuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu. Tokom trajanja pasivnog statusa, poljoprivredno gazdinstvo ne može da ostvaruje podsticajna sredstva na koja bi imalo pravo po posebnim propisima“, dodaje Vladimir Stanković.