Naslovna Događaji Stručna predavanja i stručne radionice na Vokalnom etno festivalu mladih

Stručna predavanja i stručne radionice na Vokalnom etno festivalu mladih

248
0

U galeriji Mokranjčeve kuće od danas do nedelje 26. juna biće održane radionice i predavanja tradicionalnog pevanja i sviranja.

Nagrađeni na osmom Vokalnom etno festivalu mladih, 2021.

U okviru devetog izdanja Vokalnog etno festivala mladih koji će svečano otvoren večeras u 19 sati u Muzičkom paviljonu u gradskom parku, nastupom prošlogodišnjih pobednika Ženske pjevačke grupa „Đude“ KUD “Mijat Mašković” iz Кolašina i Dečije klape „Primorkinje“ iz Škole osnovnog muzičkog obrazovanja iz Budve, učesnici VEF-a biće u prilici da prisustvuju i seriji predavanja i radionica tradicionalnog pevanja i sviranja.

Tako će danas u galeriji Mokranjčeve kuće Danijela Marković, muzički pedagog govoriti o vlaškoj vokalnoj tradiciji istočne Srbije, a Vesna Stanković, profesorsrpskog jezika i književnosti o ljubavnim motivima u srpskim i vlaškim tradicionalnim pesmama.

Slobodan Trkulja, muzičar – multiinstrumenatlista i kompozitor održaće u subotu, 25. juna predavanje na temu „Uvod u modernu tradiciju“, profesor dr Dimitrije Golemović, kompozitor i etnomuzikolog govoriće o primeni pedagoških principa u učenju tradicionalnih narodnih pesama, a dr Zorana Guja, etnomuzikolog na temu „Lice i naličje terenskog istraživanja: Jelena Dopuđa kao kazivačica“.

Nedelja, 26. jun od 10 sati rezervisana je za završnu radionica sa razmenom mišljenja sa članovima žirija, organizatorima i dirigentima / voditeljima grupa iz Srbije, Republike Srpske, Severne Makedonije i Bugarske koje učestvuju u takmičarskom delu VEF-a.