Naslovna Hronika Stop petardama: Sankcije za nesavesne i do 100.000 dinara

Stop petardama: Sankcije za nesavesne i do 100.000 dinara

228
0

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da se tokom predstojećih praznika suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava i da ih ne kupuju na neovlašćenim mestima poput uličnih tezgi i pijaca.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti radi kontrole prometa pirotehničkih sredstava i suzbijanja nelegalne prodaje, a svako ko se bude ponašao suprotno zakonu biće sankcionisan.

„Upotreba takvih pirotehničkih sredstava nosi sa sobom velike rizike koji se ogledaju u trajnim posledicima po zdravlje, uznemirenje građana, narušavanje javnog reda i mira, kao i moguće izazivanje požara i eksplozija“, poručio je Momčilo Sovilj iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za bacanje petardi i narušavanje javnog reda i mira, inače, preti kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ista kazna je i za roditelje maloletne dece.

I Udruženja za zaštitu životinja apelovala su na građane da ne bacaju petarde kako životinje na ulici i kućni ljubimci ne bi doživljavali traume.