Naslovna Sport STONI FUDBAL: Negotinac Orlove na Kupu nacija u Austriji doveo do bronze

STONI FUDBAL: Negotinac Orlove na Kupu nacija u Austriji doveo do bronze

456
0

U St. Peltenu u Austriji srpska reprezentacija u stonom fudbalu predvođena selektorom i kapitenom, Negotincem Vladislavom Popovićem, osvojila je nedavno u Kupu nacija bronzanu medalju.

Reprezentacija Srbije u duelu sa Austrijom; Foto: privatna arhiva

Reprezentacija Srbije krenula je u St. Pelten na jedan od pet turnira Svetske serije u stonom fudbalu,  sa ambicijom da u Kupu nacija napravi korak više u odnosu na prošlu godinu kada je zaustavljena u četvrtfinalu od Austrije.

Pored Vladislava Popovića, selektora i kapitena, našu ekipu su činili i Igor Babić, Vladimir Kojić, Branislav Buba Kovačević i Nebojša Kovačević, a za Srbiju su debitovala i dva igrača, Denis Marinković i Laslo Teke, igrač sa ogromnim iskustvom na međunarodnoj sceni, međunarodni sudija i čovek koji zna kako se osvajaju velika takmičenja.

Milan Barajić i Miloš Đorđević su na poziv austrijskog saveza stonog fudbala bili u organizacionom timu turnira.

Kako javlja selektor Vladislav Popović, naš Negotinac, Kup nacija okupio je devet reprezentacija u muškoj konkurenciji, a za titulu najboljeg borio se domaćin, Austrija, ali i reprezentacije Srbije, Švajcarske, Nemačke, Češke, Slovenije, Poljske, Rusije i Turske.

Reprezentacija Srbije; Foto: privatna arhiva

Svi mečevi u Kupu nacija se igraju na jedan dobijeni set, a pobednik je ekipa koja prva postigne dvadeset golova. Prvo se igra jedan dubl, pa dva singla i potom još dva dubla. Nastupaju po četiri igrača, bez prava izmene tokom meča.

Reprezentacija Srbije je u kvalifikacijama odigrala četiri meča. Protiv Turske naši reprezentativci slavili su sa 20:15, a protiv Švajcarske sa 20:14. Isti rezultat zabeležen je i u duelu sa Rusijom, dok su jedini poraz doživeli od Austrije 12:20. To im je u kvalifikacijama osiguralo treće mesto.

“Taj plasman nas je u četvrtfinalu poslao da igramo protiv reprezentacije Slovenije, od koje smo izgubili u kvalifikacijama na ovom turniru prošle godine i od osnivanja naše Federacije 2015. godine u nekoliko susreta do sada ih nismo pobeđivali. Posle jednog dubla i jednog singl meča, rezultat je bio 8:4 za Sloveniju i činilo se da će tako biti i ovoga puta. Jedan od naših najiskusnijih igrača, Branislav Buba Kovačević je potom u singlu odigrao fantastično, dobio protivnika 7:4, u ukupnom rezultatu 12:11 za Sloveniju. Do kraja smo se potpuno vratili u meč i slavili sa 20:16”,  izjavio je Miloš Đorđević, predsednik Federacije stonog fudbala Srbije.

NAJBOLJI: Austrija, Švajcarska i Srbija; Foto: privatna arhiva

I u polufinalu se pokazalo da je domaćin, reprezentacija Austrije, tvrd orah za Orlove, koji su poraženi sa 20:12.

“Meč za treće mesto je uvek borba koja će se ekipa bolje oporaviti od poraza u polufinalu. Našim momcima nije nedostajalo motiva i protiv favorizovane Nemačke, prvoplasirane u kvalifikacijama na čelu sa aktuelnim svetskim šampionom Tomijem Hasom, su pokazali klasu! Vodili smo tokom celog meča i na kraju je bilo 20:16 za Srbiju. Ovo je prva medalja sa velikih takmičenja koju je osvojila naša reprezentacija”, dodao je Đorđević.

U St. Peltenu je u četiri kategorije (open, žene, juniori i veterani) i 22 discipline, učestvovalo oko 400 igračica i igrača iz 19 zemalja sveta, a igralo se na 70 Garlando World champion stolova.