Naslovna Društvo Stogodišnjica proboja Solunskog fronta obeležena i u Negotinu

Stogodišnjica proboja Solunskog fronta obeležena i u Negotinu

597
0

Brojnim sadržajima Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a i Muzeja Krajine obeležile su vek proboja Solunskog fronta.

Polaganjem venaca na spomen obeležje junacima Prvog svetskog rata u gradskom parku, ali i prigodnim programom Opštinska organizacija rezervnih vojnih starešina obeležila je danas svoj Dan i stogodišnjicu proboja Solunskog fronta.

 “Ujedno slavimo 99 godina rezervnog vojnog sastava, koji je 1919. godine oformio vojvoda Stepa Stepanović. Obeležavanje ovako značajnih datuma je važno i za Negotin zato što je u tim ratnim akcijama učestvovala i Timočka divizija prvog, drugog i trećeg poziva, a najveća dejstva je učinio 13. puk koji je od 1914. do 1918. imao i velike gubitke i žrtve u svojim redovima”, kaže Aleksandar Jerkan, predsednik OO RVS Negotin.

U programu su učestvovali profesor istorije Sava Mićićelović, učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“, odeljenja učliteljice Violete Lazić, kao i učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.

Svečanosti su prisustvovali preddstavnici lokalne samouprave, pomoćnici predsednika opštine Ivan Veljković i Mladen Bošković, institucija kulture, opštinskih i javnih ustanova, kao i vojnici zaječarskog Garnizona.

Foto: Muzej Krajine

Povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta u holu Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ – Negotin, sinoć je otvorena izložba “Borbeni put 13. puka “Hajduk Veljko” 1914-1918”, autora Dragoljuba Filipovića.

“Izložba je rezultat višegodišnjeg našeg istraživanja i priprema knjige “Krajinci i Timočani” u Velikom ratu. Na osnovu tih istraživanja u Vojnom arhivu došli smo do veoma značajnih dokumenta prvi put objavljenih posle 104 godine. Reč je o 48 dokumenata, i ono što je veoma zanimljivo, oni su pisani rukom, jasno, kratko i koncizno”, kaže za NG portal Dragoljub Filipović, predsednik Opštinske organizacije SUBNOR Negotin i autor izložbe.

Foto: Muzej Krajine

Izložbu je negotinski SUBNOR organizovao u saradnji sa Muzejom Krajine, a u programu, koji je tom prilikom priređen, učestvovali suučenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ i Negotinske gimnazije.

Prisutnima su se, pored Filipovića, obratili i Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, kao i hroničar Lidija Milosavljević.