Naslovna Kultura Sto godina diplomatskih i kulturnih odnosa Srbije i SAD

Sto godina diplomatskih i kulturnih odnosa Srbije i SAD

335
0

U organizaciji Istorijskog arhiva Negotina u Galeriji ovdašnjeg Doma kulture otvorena je izložba od diplomatskim i kulturnim odnosima Srbije i SAD u periodu od 1918. do 2018. godine, autora Bore Dimitrijevića i Miladina Miloševića.

Nenad Vojinović, Tatjana Panić, Erika Kin, Bora Dimitrijević i Miladin Milošević

Izložba “100 godina diplomatskih i kulturnih odnosa Srbije i SAD” Bore Dimitrijevića, arheologa iz Zaječara i Miladina Miloševića, dugogodišnjeg direktora Arhiva Srbije na najbolji način oslikava diplomatske, ali i kulturne relacije dve zemlje koje su po političkim, ekonomskim, pa i kulturnim interesima, gotovo dijametralno suprotne.

Izložba je, kako reče Bora Dimitrijević, deo projekta koji je ambasada SAD u Beogradu podržala kao jedan od značajnijih projekata u ovoj godini.

Na 24 panoa u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” prikazana je istorija kulturnih i diplomatskih odnosa od 1918. do 2018.

Na njima su izložene kopije originalnih arhivskih dokumenata, ali i fotografije i druge građe koja američke i srpske odnose prikazuje i kroz prizmu savezništva u oba svetska rata, ali i kroz razlike koje su nakon tih ratova nastajale.

Bora Dimitrijević predstavlja projekat

O ovom projektu, koga prati i PowerPoint prezentacija govorili su, između ostalih, na otvaranju ove izložbe njeni autori, Bora Dimitrijević i Miladin Milošević, ali i Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotina.

Anita Dobrić, David Surdanović, Luka Nikolić i Nena Đurić

Srpsku himnu “Bože pravde” izveo je Kvartet Muzičke škole “Stevan Mokranjac” pod upravom Ružice Rajković: Nena Đurić, Anita Dobrić, David Surdanović i Luka Nikolić.

Surdanović je na trubi izveo i američku himnu, a zvucima svoje frule kroz splet vlaških pesama ovog kraja, na putovanje kroz srpsku tradiciju  goste i posetioce je poveo i Spasoje Bulbić.

Izložbu je otvorila Erika Kin, ataše za kulturu američke ambasade u Beogradu.

“Ovo je priča o prijateljstvu, hrabrosti i humanosti. Ona nas povezuje i priča nam o našem zajedništvu tokom veka unazad, a nadamo se i u godinama pred nama”, rekla je Erika Kin na otvaranju ove izložbe u Negotinu.

Izložba u Negotinu, treća je u nizu od 16 gradova Srbije koje će autori sa postavkom i PowerPoint prezentacijom, obići do kraja godine, a Negotinci je mogu pogledati do 28.aprila.

Kako su istakli autori izložbe njen cilj je da se ispriča “priča o prijateljstvu i vezi između ljudi koja traje već 100 godina”, kao i da se novim generacijama kroz bogatu arhivsku građu približe srpsko-američki odnosi.