Naslovna Društvo Stefanu Nikoliću i Bojanu Duciću treća nagrada na internacionalnom “Accordion Star” takmičenju

Stefanu Nikoliću i Bojanu Duciću treća nagrada na internacionalnom “Accordion Star” takmičenju

350
0

Na svetskom takmičenju, Accordion Star International Competition 2022, Stefan Nikolić, profesor harmonike u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu i njegov učenik Bojan Ducić osvojili su treću nagradu u svojim kategorijama.

Na internacionalnom Accordion Star” takmičenju Bojan Ducić, učenik Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu osvojio je u konkurenciji takmičara od 16 godina starosti i manje treću nagradu, dok je njegov profesor Stefan Nikolić, koji je na prošlogodišnjem takmičenju bio šesti, ovoga puta zauzeo treću nagradu u konkurenciji takmičara od 19 do 36 godina.

U stručnom žiriju ovog takmičenja našlo se više od pedeset članova žirija iz celoga sveta, a predsednik je Vječeslav Semjonov, profesor harmonike i jedan od najvećih kompozitora današnjice. Organizator Accordion Star International Competition 2022. je Sergej Telešev, Amerikanac ruskog porekla koji je pored toga što je jedan od najpoznatijih svetskih harmonikaša, takođe jedan od najvećih populizatora harmonike.

“Ovo takmičenje je je jedno od retkih svetskih takmičenja na kojima je dozvoljeno i Rusima da se takmiče ove godine, pa je to i dovelo do žestoke konkurencije. U mojoj kategoriji konkretno, svi učesnici su raniji pobednici velikih svetskih takmičenja, sa bogatom i priznatom internacionalnom koncertnom karijerom. Mogu da kažem da je u pitanju zaista najozbiljnija konkurencija sa kojom sam se nadmetao u životu, i da me u takvom društvu ne bi postidelo ni poslednje mesto, te je stoga ovo meni veoma draga nagrada”, kaže Stefan Nikolić.

Ovaj profesor harmonike i njegovi učenici višestruki su pobednici brojnih takmičenja koji se u Srbiji organizuju za harmoniku. Uz to, Nikolić je i  pobednik je prestižnog Svetskog trofeja harmonike, pobednik takmičenja “Viva harmonica” u Aleksincu, a učenici iz njegove klase su se, takođe, visoko pozicionirali i na najvećim svetskim takmičenjima.

“Izuzetno ponosan na ogroman i neupitan napredak mog učenika Ducić Bojana, koji je samo za godinu dana sa 13. mesta na istom takmičenju, došao do trećeg, u takođe veoma ozbiljnoj konkurenciji, što je još jedna potvrda da smo na dobrom putu”, dodaje Nikolić.