Naslovna Događaji Statueta Stevana Mokranjca horu devojčica iz Burgasa

Statueta Stevana Mokranjca horu devojčica iz Burgasa

348
0

Omladinski hor “Milka Stoeva” iz Burgasa u Bugarskoj, pod upravom Svetle Stoeve, pobednik je Natpevavanja horova 53. “Mokranjčevih dana” u Negotinu.

Omladinski hor „Milka Stoeva“ iz Burgasa (Bugarska)

Hor devojčica iz Bugarske oduševio je publiku 53. “Mokranjčevih dana” ozbiljnim repertoarom, više nego dobrom pripremom i naravno samom intepretacijom teškog i zahtevnog programa, koji im je zadala Svetla Stoeva, dirigentica koja insistira na tradiciji popularizacije bugarskog horskog pevanja, ali i na integraciji nacionalne i drugih evropskih kultura.

“Mnogo smo zahvalni na ovom priznanju. Ta nagrada je neverovatna za nas, jer je nismo očekivali, ali za svaku našu interpretaciju na ovoj sceni zahvalna je i atmosfera festivala, oduševljenje ljudi u sali, emocija koju imate i koju ste dali i nama. Sve nam je to pomoglo da pokažemo ono što znamo, da pokažemo i bugarsku horsku školu, koja ima zaista veliku tradiciju”, prve su impresije Svetle Stoeve, nakon proglašenja pobednika.

Omladinski hor “Milka Stoeva” iz Burgasa publici se predstavio Mokranjčevom Tebe poem, ali i delima Georgi Petkova, Petra Ljondeva, Filipa Kutev, Georgi Popova, pokazujući publici svu raskoš tradicionalne bugarske svetovne i duhovne muzike.

“Nismo do sada izvodili Mokranjca. Pre nekoliko godina na ovom festivalu je učestvovao naš drugi hor i doneli su nekoliko rukoveti i njegovu pravoslavnu muziku. Raskošna je ta muzika. Zadovoljstvo nam je da je izvodimo”, kaže Svetla Stoeva.

Dr Sonja Marinković obrazlaže odluku žirija

Stručni žiri u sastavu: prof.dr Sonja Marinković, muzikolog i dirigenti dr Miloje Nikilić i mr Tamara Adamov Petijević doneli su odluku da od ove godine na Natpevavanju nema rangiranja horova.

“Slušali smo četiri zaista različita hora. Uveli smo novinu da ne rangiramo horova već da im dodelimo posebna priznanja za najimpresivnije horske elemente, jer je to putokaz u kom se smeru kreću i u kom bi trebalo da rade”, rekla je dr Sonja Marinković, selektorka Festivala.

Prijatelji muzike „Rozafa Expression“ iz Skadra (Albanija)

Zasluženo, Horu “Rozafa Expression”, kojim je dirigovao Zef Čoba pripalo je priznanje za uspelo originalno tumačenje Mokranjčeve “Tebe pojem”.

Ovaj hor se, inače, predstavio i Rosinijevim “Karnevalom u Veneciji”, Česnokovim “Gospodi pomiluj”, ali i tradicionalnim albanskim pesmama u aranžmanu Zefa Čobe, profesora na Umetničkoj akademiji u Tirani.

Mešoviti hor KUD Jevnica (Slovenija)

Mešoviti hor KUD Jevnica iz Slovenije, pod upravom Katarine Trček Marušič osvojio je priznanje za osmišljenu interpretaciju kompozicije “Ne ori, ne sej” u aranžmanu Radovana Gobeca i za negovanje nacionalnog repertoara.

Ovaj hor jedini je izveo Mokranjčevu Drugu rukovet, za razliku od ostalih koji su odabrali njegovu “Tebe pojem”, a pred negotinsku publiku doneli su pretežno veoma zahtevne obrade slovenačkih narodnih pesama.

Hor pri hramu Svetog Đorđa u Beogradu

Hor pri hramu Svetog Đorđa u Beogradu pod upravom Emilije Milin opredelio se za program duhovne muzike i dela Kornelija Stankovića, Mokranjca, Česnokova i Arhiepiskopa Jonatana.

Zato im je žiri i dodelio priznanje za autentično ostvarenu molitvenu atmosferu na koncertu, što je, kako reče dr Sonja Marinković, poprilično težak zadatak za jedan ansambl.