Naslovna Društvo Stara negotinska crkva obeležila Rođenje Presvete Bogorodice i 217. godišnjicu postojanja

Stara negotinska crkva obeležila Rođenje Presvete Bogorodice i 217. godišnjicu postojanja

585
0

Timočki vladika Gospodin Ilarion sa sveštenstvom služio je danas liturgiju u maloj negotinskoj crkvi posvećenoj Rođenju Presvete Bogorodice.

Pred velikim brojem vernika u jutarnjim satima Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Gospodin Ilarion uz sasluženje sveštenstva negotinskog, služio je svetu Liturgiju povodom velikog praznika, Rođenje Presvete Bogorodice, koji obeležava Stara ili Hajduk Veljkova crkva.

Ukopana par stepenika, jednobrodna građevina podignuta na temeljima crkve brvnare, ova negotinska crkva svakog 21. septembra okuplja vernike koji obeležavaju veliki pravoslavni praznik posvećen rođenju Bogorodice.

Njeno dvorište i zidovi koji datiraju iz 1803. godine istorijsko su mesto koje su svojim životom i delovanjem obeležili mnogi Negotinci.

Za pevnicom sa desne strane oltara sa pojcima je na liturgiji nedeljom stajao i pevao Stevan Stojanović Mokranjac, naš slavni sugrađanin koji je srpsku muziku, duhovnu i svetovnu, proslavio u svetu.

U jednoj od Rukoveti, opevao je i slavnog junaka Hajduk Veljka koji sa svojim bratom počiva pokraj stare negotinske crkve.

Svečarski je danas bilo i u crkvi i u dvorištu gde je obeležen praznik stare negotinske crkve u kojoj se više od dva veka okupljaju pravoslavni vernici Krajine.