Naslovna Društvo Stanovnici naselja C-16 predali peticiju Gradskoj upravi u Boru za formiranje Zone...

Stanovnici naselja C-16 predali peticiju Gradskoj upravi u Boru za formiranje Zone 30

278
0

Na zahtev stanovnika naselja C-16 u Boru strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze“ iz Bora pokrenulo je peticiju za formiranje „Zone 30“ u ulici Crnovrške brigade.


Peticiju, koja je predata gradonačelniku Bora Aleksandru Milikiću, ali i Odeljenju za privredu i društvene delatnosti, Odeljenju za urbanizam, građevinske, komunalne, imovinsko-pravne i stambane poslove, Odeljenju za inspekcijske poslove, Savetu za bezbednost saobraćaja u GU Bor i JKP za stambene usluge, potpisalo je 110 građana ovog naselja.

Oni zahtevaju da Gradska uprava Bor i Upravljač puta na teritoriji grada Bora deo Ulice Crnovrških brigada od broja 2 do broja 8  bude „Zona  30“ i da se postavi znak opasnosti „Deca na putu (I-15)”, koji označava nailazak na deo puta na kome se često kreću deca, kao što je blizina škole, obdaništa, igrališta i slično.

Zakon o bezbednosti saobraćaja zonu 30 definiše kao deo puta, ulice ili naselja u kojoj je brzina kretanja vozila ograničena do 30 km/h.

U stručnoj literaturi se može naći i sledeća definicija: Zona 30 je kompaktan i jasno ograničen deo urbanizovanog područja naselja ili grada, unutar kog je definisan poseban režim saobraćaja svih korisnika i posetilaca, uz ograničenje brzine motornih vozila do 30 kilometara na čas.

Ova zona podrazumeva drugačiji pristup rešavanju problema i drugačije oblikovanje saobraćajnog prostora uz primenu inovativnih, praktičnih i jednostavnih rešanja koja bi zadovoljila sve učesnike u saobraćaju i korisnike ovog prostora. Drugim rečima, uređenjem ove zone treba se fokusirati na čoveka i stvarnim zahtevima i potrebama koje imaju stanovnici naselje C-16.

Formiranjem ove zone dobili bi multifunkcionalnost. Ulica je osnovni arhitektonski prostor grada, nije namenjena samo za kretanje motornih vozila, već i za kretanja ostalih učesnika u saobraćaju (pešaka, biciklista…) i od nje zavisi život našeg naselja i ljudi koji tu žive.

Prednost ove zone koja je jako važna je to što i deci omogućava da koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Po trenutno važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, deci ispod 12 godina je zabranjeno da učestvuju u javnom saobraćaju, osim u zoni škole, zoni usporenog saobraćaja, zoni 30 i biciklističkim stazama.

Takođe, sa smanjenjem brzine dolazi i smanjenje buke, emisije štetnih gasova, stresa itd. Ovim konceptom smirivanja saobraćaja i humanog inženjeringa svakako dolazi do poboljšanja kvaliteta javnog prostora i dobija se prijatan i usklađen izgled.

I što je takođe bitno bezbednost bi se podigla na viši nivo. Smanjenjem brzine, smanjuje se broj i posledice saobraćajnih nezgoda.

Pozivamo sve građane da se uključe u projekat i popune anketu o „Stanju saobraćajne i urbanističke infrastrukture za ranjive učesnike u saobraćaju sa ocenom stanja bezbednosti na teritoriji grada Bora. Anketa je anonimna i rezultati ankete će se koristiti prilikom izrade mobilne i web aplikacije.

Zbog svega navedenog stanovnici naselja C-16 apeluju na donosioce odluka u Gradskoj upravi u Boru da izađu u susret njihovoj molbi i peticiji.


Ovaj projekat Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze” iz Bora sa NG Portalom kao medijskim saradnikom realizuje u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje Beogradskа otvorenа školа uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).