Naslovna Društvo Stanari u Ulici Srbe Jovanovića i dalje u mraku

Stanari u Ulici Srbe Jovanovića i dalje u mraku

861
0

Stanari zgrada u Ulici Srbe Jovanovića sa svakim mrakom prinuđeni su na dodatni oprez jer u tom delu grada već dva meseca nema javne rasvete.

Meštani ističu da im javna rasveta uliva dodatnu sigurnost ali im potpuni mrak na prilazima njihovim stambenim zgradama, dečjem igralištu i delu prometnog puta dodatno ugrožava bezbednost. U ovom delu grada nema rasvete na čak četiri ulična kandelabra. Zbog učestalih žalbi meštana ekipe JKP “Badnjevo” locirale su kvar u delu podzemnih instalacija, pa je zbog čestih spojeva isključena javna rasveta na četiri svetiljke. I na tome je i ostalo.

Problem je, saznajemo nastao zbog toga što kvar mora da ukloni javni-privatni partner kojem su povereni svi poslovi i usluge u vezi sa upravljanjem energijom,  energetskom efikasnošću,  ali i usluge održavanja ulične rasvete,  puštanje u rad uređaja javne rasvete,  kao i radovi na instalaciji rasvetnih i signalnih sistema.

O javnoj rasveti na teritoriji opštine Negotin brine grupa koju čine Društvo za energetske usluge Resalta d.o.o i Emporio tim d.o.o, oba iz Beograda, sa podizvođačem Elgra Vision d.o.o. iz Ugrinovaca, firme koje, inače, učestvuju u drugim važnim državnim poslovima, a osim u Negotinu brinu i o javnoj rasveti u Nišu i Pirotu.

Sa srpskim ogrankom slovenačke firme Risalta i Emporio timom i podizvođačem Elgra Vision, negotinska  lokalna samouprava 10. septembra prošle godine zaključila je ugovor o javno – privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije za vršenje usluga rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji opštine Negotin.

Ugovor, vredan 523.119.714, 30 dinara, bez PDV-a, važi 15 godina, a njime su, između ostalog, osim zamene javnog osvetljenja štedljivim led sijalicama, povereni i radovi na eventualnim kvarovima.

Stanari stambenih zgrada u Ulici Srbe Jovanovića, međutim, ističu da njih ne zanima ko je ovlašćen i po kakvom ugovoru da brine o javnoj rasveti, niti ih zanima da li će ekipe na teren doći iz Beograda ili Negotina, već kada će kvar biti otklonjen, a deo naselja ponovo osvetljen.

Oni ističu da je, u međuvremenu, javna rasveta u delu kvara preusmerena na druge izvore, ali ih brine što to nije obezbeđeno osiguračima. Kažu da se boje da će ponovo biti kao u onoj narodnoj “drži vodu, dok majstori odu” i da će koliko sutra opet uveče i noću koračati oprezno u mrklom mraku.