Naslovna Društvo Stakleni otpad prikuplja se u 70 reciklažnih zvona u Negotinu

Stakleni otpad prikuplja se u 70 reciklažnih zvona u Negotinu

524
0

U cilju unapređenja kapaciteta za sakupljanje otpadne staklene ambalaže u Negotinu je u toku postavljanje 70 reciklažnih zvona. Prednosti reciklaže promovisane danas na prigodnoj akciji na kojoj su predstavnici beogradskog „Sekopaka“, JKP „Badnjevo“ i lokalne samouprave pozvali građane da staklo odlažu u namenskim kontejnerima.

Beogradska firma „Sekopak“ koja je opštini Negotin, na osnovu Javnog poziva u cilju unapređenja kapaciteta za sakupljanje otpadne staklene ambalaže donirala 70 reciklažnih zvona za prikupljanje staklene ambalaže najavila je da će u narednom periodu gledati da postavi i kontejnere za ostale vrste ambalažnog otpada.

Ova firma, u saradnji sa lokalnom samoupravom i Javnim komunalnim preduzećem “Badnjevo” staklenu ambalažu prikuplja u okviru 70 namenskih reciklažnih kontejnera za staklo, takozvanih zvona, čije je postavljanje na teritoriji grada i u obližnjim selima u toku.

„Ovo je početak saradnje sa opštinom Negotin i ja se nadam da ćemo u nekom narednom periodu postaviti kontejnere za ostale četiri vrste ambalažnog otpada koji, takođe, treba sakupiti, pored stakla. „Sekopak“ je pre dve godine započeo projekat za sakupljanje staklenog ambalažnog otpada širom Republike Srbije i iz tog projekta dobili smo rezultat da otprilike svaki od ovih kontejnera da jednu tonu staklenog ambalažnog otpada. Naša je želja da se količina poveća na tonu i po“, istakla je Violeta Belanović, generalna direktorka kompanije „Sekopak“ doo Beograd, koja je istakla da se program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022 – 2031. godine kao i Strategija “Sekopaka”, operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom, zasnivaju se na principima cirkularne ekonomije i održivog poslovanja.

Jedno od reciklažnih zvona postavljeno je i kod Osnovne škole „Vuk Karadžić“ gde se već nalaze kontejneri za prikupljanje otpada i PVC ambalaže.

Upravo je na tom mestu i priređena danas i kraća prezentacija prednosti upravljanja otpadom kroz reciklažne procese, ali i akcija kojoj su se odazvali učenici najstarije negotinske škole, kojima je „Sekopak“, kao i građanima koji su se odazvali pozivu da učestvuju u prikupljanju stakla, darivao i prigodne poklone.

„Saradnja javnog, privatnog i civilnog sektora neophodna je za rešavanje ključnih izazova današnjice kada je reč o zaštiti životne sredine. Zato je donacija ovih reciklažnih zvona, čije je postavljanje u toku na brojnim mestima u gradu i u bližim selima, od velikog značaja i za samu opštinu Negotin jer će značajno unaprediti upravljanje otpadom i doprineti povećanju reciklaže ambalažnog otpada, u ovom slučaju stakla“,  rekao je Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin.

Predstavnici „Sekopaka“, lokalne samouprave i JKP „Badnjevo“ pozvali su građane da u svojim naseljima, u kojima su već postavljena reciklažna zvona, odlažu staklo, umesto da ih bacaju u kontejnere koji sav otpad prevoze na deponiju, gde u najvećem procentu i staklo, koje se ne razlaže u prirodi, i završava.

Nadležni su apelovali na građane i da ova zvona, ali i kontejnere i kante za smeće ne uništavaju kako otpad ne bi završavao na ulici.