Naslovna Društvo COVID-19 Štab za vanrednu situaciju Negotin: Pridržavanje mera, pravovremeno vakcinisanje

Štab za vanrednu situaciju Negotin: Pridržavanje mera, pravovremeno vakcinisanje

1167
0

Štab za vanrednu situaciju za teritoriju opštine Negotin uputio je apel građanima da poštuju mere i da se vakcinišu protiv kovida.

Ilustracija; pixabay.com

Kako navode u Štabu za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin i pored brojnih apela ovog, ali i republičkog Kriznog štaba da se “samo pravovremenim vakcinisanjem i pridržavanjem epidemijskih mera  može ublažiti i sprečiti širenje opakog virusa” u Negotinu je primećeno svakodnevno kršenje mera, a ova sredina spada i u one koje procentualno imaju i najmanje vakcinisanih.

“U protekloj nedelji preminula su četiri naša sugrađana, a svedoci smo da se epidemijske mere ne sprovode, da je svakog dana preko 30 odsto od testiranih lica pozitivno na testu i da se sve veći broj hospitalizuje na kovid odeljenjima ZC Negotin sa bronhopneumonijom ili upućuju na dalje lečenje u kruševačku Кovid bolnicu. Svakodnevno se susrećemo sa kršenjem epidemijskih mera u prodavnicama, na ulici, šetalištima. I pored molbi i upozorenja Štaba u protekla tri meseca, da se vakcinišemo, izbegavajući vakcinaciju – nevakcinisanjem, ušli smo u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih, kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem epidemijskih mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i našu opštinu uveli među lokalne samouprave sa procentualno najvećom stopom zaražavanja a sa druge strane  sa procentualno najmanjim brojem vakcinisanih”, navodi se u saopštenju Štaba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga, u pet opština, ne računajući Sokobanju i gradovima Bor i Zaječar kompletno je vakcinisano 47 odsto građana, odnosno 80.270 njih, dok je prvu dozu primilo 85.526 osoba  što čini 49 odsto punoletnih.

U Negotinu je prvu dozu neke od dostupnih vakcina primilo 12.014 ili 44,16 odsto punoletnih građana, a kompletno je vakcinisano njih 11.496 odnosno 42,25 odsto.

Procenat kompletno vakcinisanih u Boru, na dan 20. oktobar, je 44,23 odsto (16.086), u Kladovu 9.029 (58,32), Majdanpeku 43,53 % (5.887).

U Zaječarskom okrugu procentualno je najviše kompletno vakcinisanih u Knjaževcu 53,33 odsto, odnosno 12.451, u Zaječaru ih je 49,25 odsto (22.207), a u Boljevcu 32,96 procenata ili 3.114 građana.