Naslovna Društvo Štab za vanredne situacije: Prati se situacija u slivovima Timoka, Jaseničke, Sikolske...

Štab za vanredne situacije: Prati se situacija u slivovima Timoka, Jaseničke, Sikolske i Slatinske reke

1034
0

Shodno Upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije o mogućnosti većih padavina u dane vikenda, na teritoriji opštine Negotin, a najavljeno je do 60 litara po metru kvadratnom, Štab za vanredne situacije opštine Negotin održao je hitnu telefonsku sednicu.

U opštini Negotin trenutno nema opasnosti od poplava, a kako navode u Štabu za vanredne situacije, problematičan je jedino kanal u Dušanovcu, takozvani Dušanovački potok kao i kanal pored puta Slatina – Urovica u Slatini. Izmuljivanje i prokopavanje kanala će, navode u Štabu, početi po izradi predmera i predračuna i raspisivanju javne nabavke.

“Stručno operativni tim obišao je, uz saglasnost Vojske Srbije kanal u naseljenom mestu Miloševski put i u krugu kasarne u Negotinu, snimio situaciju i po hitnom postupku će izraditi predmer i predračun radova za sanaciju. Sa realizacijom sanacije kanala će se početi što hitnije, po završetku javne nabavke jer predstavlja opasnost da u slučaju većih padavina i nemogućnosti prijema vode i odvođenja u glavni kanal dođe do izlivanja i ugrožavanja stambenih objekata” navodi se u izveštaju Štaba.

Naloženo je konstantno praćenje situacije na terenu u slivu Timoka, Slatinske, Jaseničke i Sikolske reke kao i u Slatini, Mokranju, Aleksandrovcu, Rajcu, Rogljevu i ostalim timočkim selima.

“Vodostaji su ispod granica redovne odbrane od poplava. Vodostaji se prate 24 časa, crpne pumpe na Crpnoj stanici Кosno grlo su u ispravnom stanju i trenutno jedna pumpa radi dva sata u toku 24 časa. Vatrogasno spasilačkoj jedinici u Negotinu dato je 500 džakova kao pomoć”, stoji u izveštaju Štaba.