Naslovna Društvo Štab za vanredne situacije: Pojačati nadzor na gradskoj deponiji

Štab za vanredne situacije: Pojačati nadzor na gradskoj deponiji

336
0

Članovi Štaba za vanredne situacije, povodom novog požara na deponiji, doneli su zaključak da se u narednom periodu pojača nadzor na gradskoj deponiji.

Foto: Radomir Milošević

Članovi  Štaba za vanredne situacije na sastanku koji je u ponedeljak organizovan povodom najnovijeg požara na gradskoj deponiji, drugog u poslednjih mesec dana, doneli su zaključak o merama koje je neophodno preduzeti na sprečavanju izazivanja i širenja požara na gradskoj deponiji.

Strogo je zabranjeno izazivanje požara na otvorenom, posebno na deponijama i smetlištima gde usled požara dolazi do sagorevanja raznih štetnih materija čime dolazi do zagađenja životne sredine i ugrožavanja zdravlja ljudi, podsećaju u Štabu za vanredne situacije uz poziv građani da ukoliko primete da neko preduzima radnje na izazivanju požara nesavesne građane prijave nadležnim organima.

“Posle obilaska terena  i sumnje u nastanak požara, mišljenja sam da i drugi članovi Štaba moraju biti uključeni u rešavanje ovog problema. Način na koji se desio i brzina kojom se širio budi sumnju da postoje drugi faktori koji su uticali na nastanak požara. Požar je lokalizovan i očekujemo da  u narednih nekoliko dana bude zagašen”, rekao je medijima, tom prilikom, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba.

Foto: Radomir Milošević

U narednom periodu biće pojačan nadzor na deponiji, kroz dežurstva i obilaske, kako radnika na održavanju, tako i pripadnika Policijske stanice Negotin u skladu sa njihovim ovlašćenjima i kapacitetima. Cilj ove mere je da se spreči dalje izazivanje požara i eventualno sankcinišu neodgovorni koji deponiju pale.

Samo u poslednjih mesec dana negotinska deponija gorela je u dva navrata. Prvi put skoro deset dana, nakon što je na Uskrs na tri mesta neko namerno izazvao požar, i u subotu ujutru kada je vatrom bilo zahvaćeno oko 50 ari površine prema istočnoj strani deponije.

Prvi put su dva požara odmah uz velike napore i količine vode lokalizovali negotinski vatrogasci-spasioci, a narednih desetak dana su treći, podpovršinski požar uz pomoć buldožera i velikih količina zemlje sanirali radnici JKP “Badnjevo”.

I prilikom drugog požara su u pomoć priskočili vatrogasci. Radnici komunalnog preduzeća su  na obodima naneli veće količine zemlje kako bi buldožerima prekrili žarište.

Foto: Radomir Milošević

Predsednik opštine je rekao da su na “rasvetljavanju razloga nastanka požara” uključeni svi potrebni subjekti, “imajući u vidu da je ovo drugi požar za mesec dana i da postoji sumnja da požar nije buknuo sam od sebe, već da postoji i ljudski faktor koji je uticao da se požar i desi”.

“Upućujem apel svim sugrađanima koji odlažu otpad da vode računa da ne bi došlo do ovakve situacije ponovo, kada su kao u nedelju  vremenske prilike uticale da  dim prekrije grad i  time ugrozi zdravlje ljudi i životnu okolinu”, rekao je Veličković.