Naslovna Društvo Štab doneo preporuku o radnom vremenu i merama u opštini Negotin

Štab doneo preporuku o radnom vremenu i merama u opštini Negotin

3814
0

Sudeći po novom zaključku Štaba za vanredne situacije u opštini Negotin radno vreme trgovina, ugostiteljskih objekata, uslužnih i zanatskih delatnosti bi moglo da se vrati na staro, uz važeće preporuke, što republičkog, što lokalnog kriznog štaba o sprečavanju širenja virusa korona.

Radno vreme ugostiteljskih objekata, restorana, kafića, kladionica, barova, objekata brze hrane je po PREPORUCI Štaba za vanrednu situaciju opštine Negotin, na osnovu zaključka sednice od 12. avgusta, je od 7 do 23, prodavnica, tržnih centara, pošte, banaka, maloprodajnih objekata od 6 do 22, a kozmetičkih, frizerskih, salona lepote, privatnih zubarskih i zdravstvenih ordinacija, igraonica, fitnes salona i teretana od 7 do 22 časa.

Preporuka praktično nije obavezujuća, pa vlasnici ovih objekata u principu mogu da postupaju u skladu sa važećim odlukama o radnom vremenu u određenim delatnostima koje su skupštinski organi doneli još 2006. godine, a koje je u zavisnosti od delatnosti za koju su registrovani do 1, 4 ujutru ili non-stop.

Iako ovo za sada niko od zvaničnika nije potvrdio pojedini ugostiteljski objekti su vratili radno vreme do 1 sat iza ponoći.

Novim zaključkom Štaba za vanredne situacije opštine Negotin, Komunalna inspekcija će nadgledati sprovođenje odluka i propisanih mera od obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde nema mogućnosti održavanja distance, preko dozvoljenog broja osoba na javnim okupljanjima, do aktivnosti obrazovnih ustanova, trgovina i ugostiteljskih objekata, gradskog i prigradskog prevoza ukoliko se mere propisane republičkom Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 ne poštuju.

Republičkom naredbom o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru zabranjena su okupljanja više od deset osoba istovremeno,s tim što rastojanje između prisutnih mora a bude najmanje metar i po, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može da bude prisutna jedna osoba, navodi se u zaključku Štaba za vanredne situacije opštine Negotin sa sednice održane 12. avgusta.

Na osnovu ove naredbe opštinski Štab je doneo preporuku uzdržavanja od okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru (kafane, restorani, barovi, noćni klubovimi, sale za organizovana slavlja, Domovi kultura, sportski i drugi zatvoreni objekti pogodni za prijem većeg broja lica), od svadbenih i drugih veselja i svečanosti, muzičkih, zabavnih i drugih manifestacija u ugostiteljskim i sličnim objektima, od sportskih i drugih manifestacija kao što su vašari, sabori i slično.

“Vozači u javnom prevozu i korisnisici usluga javnog prevoza: taksi prevoza i prigradskog prevoza, dužni su da koriste zaštitne maske sve vreme trajanja vožnje. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju propisno postavljenu zaštitnu masku. Vozač ili ovlašćeno lice prevoznika (kondukter) ne sme primiti lice u vozilo javnog prevoza koje ne nosi na propisan način zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno dezinfekciju vozila”, navodi se u zaključku Štaba sa sednice održane 12. maja.

Ovim zaključkom Javnom komunalnom preduzeću “Badnjevo” ponovo je naloženo da poštuje sve ranije propisane mere Štaba od one da i prodavci i kupci na Zelenoj, Cvetnoj i Mlečnoj pijaci moraju da nose maske i da ukoliko to ne čine na propisani način mogu da ih udalje, preko svakodnevnog čišćenja i dezinfekcije pijace i javnih površina u gradu.

Takođe je upravnicima stambenih zgrada preporučeno da redovno vrše dezinfekciju javnih prostora u zgradama (zajedničkih prostorija, hodnika i gelendera) i da na ulazu u stambenu jedinicu postave dezinfekcionu barijeru (sunđer ili sl.) natopljenu odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.