Naslovna Politika Parlamentarni izbori 2020. Šta sve piše u zapisnicima sa biračkih mesta u Negotinu; Veliki “odziv”...

Šta sve piše u zapisnicima sa biračkih mesta u Negotinu; Veliki “odziv” za glasanje van biračkog mesta

1748
0

Sudeći po zapisnicima koji su dostavljeni RIK-u sa biračkih mesta u opštini Negotin, parlamentarne izbore je obeležio neuobičajeno visok broj onih koji su glasali van biračkog mesta, ali i brojne druge “zanimljivosti”.

Iako još uvek nisu objavljeni zapisnici sa svih biračkih mesta, za opštinu Negotin su objavljena 63 od 72,  zabeleženo je da se veliki broj građana zbog bolesti ili drugih razloga prijavio da umesto na biračkom mestu glasa kod svoje kuće.

Tako je na 63 biračka mesta čije je zapisnike biračkih odbora Republička izborna komisija objavila takvih glasača bilo čak 1.197, od kojih je na 16 biračkih mesta (bez podataka za BM 14) u Negotinu glasalo 512 ljudi, a u selima 685 (fale zapisnici za BM 18 Braćevac, BM 28 Dušanovac, BM 30 Aleksandrovac, BM 38 Kobišnica, BM 54 Radujevac, BM 58 Rogljevo, BM 62 Smedovac i BM 68 Urovica).

Najviše glasača van biračkog mesta, čak 130 bilo je na BM 11 u Domu “Stanko Paunović”,  od kojih su njih 76 bili sprečeni da odu na biralište zbog zdravstvenih razloga, 18 ih je bilo sa invaliditetom, a 36 su stare i nemoćne osobe.

Na biračkom mestu 8 Tehnička škola učionica broj 15 van biračkog mesta glasala su 94 birača, na BM 1 OŠ “Vera Radosavljević” trpezarija 62, BM 16 Auto moto klub 55, a na BM 17 Istorijski arhiv 54.

Po selima je u svom domu, sa izuzetkom Plavne na oba biračka mesta i Urovice, biračkog mesta u ambulanti, gde nije bilo glasača van biračkog mesta, za ovu mogućnost se odlučilo od jednog do 46 glasača koliko ih je zabeleženo u Trnjanu.

Iako u zapisnicima piše da moraju da se navedu razlozi zbog kojih se ne glasa na biračkom mestu, na 19 biračkih mesta je to “preskočeno”, a u slučajevima kada su navedeni, najčešći su zdravstveni razlozi ili starost.

Glasanje uz pomoć drugog lica bilo je ređe nego glasanje van biračkog mesta i zabeleženo je u svega devet slučajeva, kada je birač slep, ima drugi invaliditet ili je nepismen.

Birački odbori u 20 sati i zatvorili birališta i prebrojali glasove

Iako je u većini zapisnika navedeno tačno vreme kada je komisija završila svoj rad, na četiri biračka mesta (9 Pedagoška akademija, 27 Dušanovac, 33 Jabukovac i 57 Rečka) nije navedeno vreme, a na BM 47 Plavna naveli su da su završili u 10.45 sati umesto u 22.45.

Na 18 biračkih mesta u Negotinu i selima navedeno je da su birački odbori svoj rad završili istog trena kada su i zatvorili biračko mesto – u 20 časova.

Na biračkom mestu 52 Prahovo prilikom otvaranja utvrđeno je da nedostaje jedan glasački listić, na BM 60 Sikole da je glasač uzeo listić i nije ga stavio u kutiju, a na BM 23 Veljkovo da dva člana biračkog odbora nisu prisutna.

Na pojedinim zapisnicima izostali potpisi

Kada je reč o potpisivanju zapisnika u mnogima ih nisu potpisali svi članovi biračkog odbora, što im je, inače, obaveza.

Na nekima ne stoje čitko ispisana imena i prezimena, već samo potpisi, a u zapisniku sa BM 55 Radujevac istim rukopisom napisana su samo imena članova biračkog odbora, ali su potpisi – izostali.

Na BM 8 Tehnička škola zapisnik su potpisala samo četiri člana. Zanimljivo je da je taj odbor bio jedan od onih koji su najduže radili, do 22.30 sata.

Posmatrači i novinari

Izbore je u opštini Negotin pratilo 17 posmatrača iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centra za praćenje izbora i izbornih procedura (CESID) i Organizacije za fer izbore i demokratiju (OFID) koji su bili prisutni na dva biračka mesta u Negotinu, ali i u Veljkovu, Jasenici, Malajnici, Plavni (Turija), Sikolu, Tamniču i Trnjanu.

Kao posmatrač na BM 4 Biblioteka u zapisnik je uneto i ime novinarke (potpisnice ovih redova) koja je oko 10 časova došla da fotografiše biračko mesto i zadržala se svega par minuta.