Naslovna Društvo Šta ostaje posle praznika?

Šta ostaje posle praznika?

498
0

Tokom praznika neko je namerno polomio brojčanik sata u centru Negotina. Na meti vandala našli su se i park kod Hotela Inex, kao i dečije igralište u naselju Borska.

Nakon što su u više navrata lomljeni lampioni, klupe, kante, na meti vandala našao se i gradski sat. Neko je iz obesti polomio zaštitno staklo i brojčanik, iščupao žice, oštetio vrata.

Od udarca se brojčanik polomio i pao na centralno šetalište. Prolaznici su brojčanik i staklo naslonili na podnožje sata, u nameri da ga sačuvaju od daljeg gaženja.

Ovakav vandalski čin nije zabeležen duže vreme u Negotinu, iako ekipe komunalnog preduzeća konstantno beleže slučajeve uništavanja dečijih igrališta, saobraćajnih znakova, klupa, lampiona i druge javne imovine, a prošlog leta čak i drvoreda liriodendrona, kod nas retkih, koje je nepoznat počinilac (ili više njih) namerno oštetio, znalački im zasekavši unutrašnji deo kore stabla.

U parku kod Hotela Inex neko je postolje Spomen obeležja narodnim herojima iskoristio kao najobičniji sto, ostavljajući iza sebe, gomile pivskih flaša, opušaka i drugih otpadaka.

Iako su radnici komunalne službe tokom praznika redovno praznili kontejnere, smeće je, nažalost, razbacano svud po gradu, iz obesti ili što se “prelivalo” iz kontejnera…

fotografija: Nenad Dobrić

Deca u naselju Borska, u skoro uređenom prostoru igrališta, ostala su bez ljuljaški, a od ranije i bez pojedinih letvica na klupama.

Iako je ovaj park osvetljen, često se u njemu “priređuju žurke” a stanari redovno prijavljuju  alkoholisane sugrađane da u kasnim noćnim satima na ovom mestu remete javni red i mir.

fotografija: Nenad Dobrić

Razbacano smeće, flaše, polomljeno granje, klupe, lampioni – česta je slika u negotinskim parkovima i na dečijim igralištima.

Na udaru vandala su sve češće i zelene površine, cveće i drveće, ali kante za otpatke, pa čak i klupe u centralnoj pešačkoj zoni i parku. Štete koje svojim nesavesnim ponašanjem pojedinci čine ovim nedelima su – milionske.

Ma koliko se trudili da naš životni prostor oplemenimo zelenilom, klupama, novim kandelabrima i drugim predmetima uvek se neko nađe da ih dodatno i čak namerno naruži.

Nažalost, osobe koje oštećuju parkovske mobilijare i druge predmete nikada nisu zatečene dok to rade, niti je otkriven i kažnjen počinilac. Uglavnom se sva ova “dela” dešavaju u kasnijim večernjim ili ranim jutarnjim časovima kada je na tim prostorima loša osvetljenost.

Ko zna može li da urodi plodom apel građanima da prijave blagovremeno slučajeve uništavanja imovine, a nadležnima da pravovremeno reaguju.