Naslovna Društvo Šta obići u istočnoj Srbiji: Klisuru, pećine, vodopad, kameni most, rudnik i...

Šta obići u istočnoj Srbiji: Klisuru, pećine, vodopad, kameni most, rudnik i porodicu Pavlović

203
0

Predstavljamo vam seosko domaćinstvo Pavlović kroz priču o tome kako su postali deo Klastera Rudna Glava Razvojnog klaster centra Komore B2B.

Desanka Pavlović

Desanka Pavlović iz Rudne Glave bavi se ugostiteljstvom i kaže da ulaganjem u posao želi da ucrta put svom sinu Pavlu koji se i školuje za ovu profesiju studirajuću turizmologiju. Njihova kuća smeštena je malo izvan Rudne Glave, na seoskom domaćinstvu Pavlović. Tek toliko daleko od varošice da možete uživati okruženi prirodnim lepotama ovog kraja koje su od prošle godine deo geoparka Đerdap.

Zasad ovo domaćinstvo ima šest ležajeva, a nude i tradicionalni doručak istočne Srbije, vlaški doručak. Ovde možete probati i čuvene plašinte i druge specijalitete vlaške kuhinje. Domaćinstvo ima i bazen, kao i mesto za pripremu hrane.

Odavde možete obići čuveni kameni most Prerast Šuplja stena, udaljen destak kilometara, a od turističkih atrakcija vredi obići još mnogo toga.

“Na par kilometara odavde je Beli izvorac, to je jedan lep vodopad koji izvire u planini. Imamo i u samoj Rudnoj Glavi lokalitet rudnik magnetita koji je najstariji u Evropi. U blizini je i Rajkova pećina, Milanovac nije daleko”,  kaže Desanka Pavlović.

Svoje kulinarske i zanatske sposobnosti Desanka promoviše i kroz udruženje “Vredne Vlajne”, koje je osnovala 2016. godine. Ova čuvarka tradicije svog kraja, prirode i životinja planira da na imanju napravi još dve kućice i poveća kapacitete za još osam ležajeva, kao i da deo imanja prilagodi kamperima.

Ovo seosko domaćinstvo postalo je deo Klastera Rudna Glava Ugovorne privredne komore za razvoj socijalnog preduzetništva i društveno odgovornog poslovanja B2B.