Naslovna Politika SSP: Zakon nalaže da se javnost obavesti o koncentracijama zagađujućih materija

SSP: Zakon nalaže da se javnost obavesti o koncentracijama zagađujućih materija

557
0

Opštinski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Negotinu uputio je saopštenje za javnost u kojem traži odgovornost nadležnih za prekomerno zagađenje vazduha koje je prouzrokovao požar na deponiji.

Opštinski odbor Stranke slobode i pravde u Negotinu zatražio je od nadležnih odgovore šta je do sada učinjeno da se sanira požar na deponiji i prekomerno zagađenje vazduha sa kojima su građani suočeni.

“Preko 20 dana gori deponija, više od 20 dana ne možemo da dišemo, a niko se još nije obratio građanima! Skoro sva nezavisna merenja pokazuju da je Negotin najzagađeniji grad u Srbiji već više od 20 dana, a lokalna samouprava je “proglasila samo vanredni događaj” koji podrazumeva da se posledice mogu otkloniti redovnim radom službi, a sami izjavljuju da su za gašenje bili angažovane vatrogasno-spasilačke jedinice iz Negotina, Bora, Donjeg Milanovca, ekipe “Eliksira”, JKP “Badnjevo”, DVD Jabukovac”, navodi se u saopštenju OO SSP Negotin.

Oni podsećaju na javnost i transparentnost u radu nadležnih ustanova koja je, navode, izostala.

“Zakon o zaštiti vazduha predviđa obavezu lokalne samouprave da obavesti javnost putem medija o koncentraciji pojedinih zagađujućih materija. Povećanu koncentraciju, nažalost, osećamo svi. Vanredno merenje je obećano sa sednici Štaba za vanredne situacije, ali i dalje nema nikakve informacija. I ako svi osećamo posledice zagađenja, lokalna samouprava je odlučila da sačeka kišu i da problem sam od sebe nestane. Posledice njihove nesposobnosti biće dalekosežne. Tražimo odgovornost pojedinaca i institucija krivih za narušavanje našeg zdravlja”, ističe se u saopštenju Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde u Negotinu.